FOTO: Mariborske ulice krasijo pisani plakati, ste jih našli tudi vi?

6 dni
Nazadnje posodobljeno: 6 dni
Živobarvni plakati na mariborskih ulicah napovedujejo prihajajoči Evropski teden mobilnosti. Ste katerega od plakatov opazili tudi vi?

Mariborska kolesarska mreža je v sodelovanju z mariborsko občino že pred časom organizirala poseben natečaj za oblikovanje plakata, letaka in nalepke, s katerimi željo spodbuditi hojo in kolesarjenje ter tako v naše mesto vnesti več elementov trajnostne mobilnosti. Natečaj je bil zaključen, oblikovalske stvaritve pa je že mogoče videti. V okviru je namreč simpatične plakate mogoče najti na mariborskih ulicah. Katere od njih ste opazili tudi sami?

S plakati za trajnostno mobilnost in lepše mesto

Naslov natečaja je bil Sobivanje v mestih, cilj oblikovanih tiskovin pa je predvsem spodbuditi hojo in kolesarjenje kot dva izmed glavnih elementov trajnostne mobilnosti v mestnih. Trajnostna mobilnost je namreč ključna za zmanjševanje onesnaženosti zraka in celosten boj proti podnebnim spremembam, hkrati pa ima številne pozitivne učinke na prebivalstvo samo.

Plakati, nastali v okviru natečaja Sobivanje v mestih krasijo Maribor

Plakati, nastali v okviru natečaja Sobivanje v mestih krasijo Maribor

Plakati, nastali v okviru natečaja Sobivanje v mestih krasijo Maribor

Plakati, nastali v okviru natečaja Sobivanje v mestih krasijo Maribor

A ne le spreminjanje potovalnih navad, za uspešno vpeljavo elementov trajnostne mobilnosti so potrebne tudi infrastrukturne spremembe, ki lahko pripomorejo k večji varnosti udeležencev v prometu. Kolesarske površine v Mariboru namreč obstajajo že sedaj, a so marsikje neprimerne in za kolesarje nevarne.

Več o dogajanju v sklopu Evropskega tedna mobilnosti lahko preberete v našem prispevku Teden mobilnosti v Mariboru: od kolesarskih zajtrkov do lova na zaklad ter flash moba na Glavnem trgu

Slovenci sicer po statističnih kazalnikih sodimo med najbolj motorizirane narode v Evropi, kopenske poti namreč v skoraj 90 % opravimo z avtomobilom, prav tako pa med vsemi evropskimi narodi največ denarja namenimo osebni mobilnosti.

Sobivanje v mestih

Ob spremembah na področju trajnostne prometne infrastrukture pa so pomembni tudi miselni premiki Mariborčank in Mariborčanov, ki jim bil je posvečen prav natečaj Sobivanje v mestih, ki na unikaten in ustvarjalen način ozavešča o pomenu trajnostne mobilnosti, hoje in kolesarjenja v našem mestu. Nastali plakati že krasijo mestne ulice, zmagovalni plakat pa je oblikovala Lucija Plejič (rumeni plakat), ki ji bo nagrada slavnostno predana na prvi dan Evropskega tedna mobilnosti. Preostale grafične podobe so oblikovali Nenad Cizl (bela podoba z majhnimi krogi), Saša Erlah (vijolični plakat) ter Urban Selič (bel plakat z motivom Piramide, parka in avtomobila).