S pridobitvijo mobilne identitete smsPASS si zagotovimo dostop do portala zVem, prek katerega lahko sami pridobimo uradno potrdilo o naši prebolelosti, cepljenju ali testiranju za covid-19, kmalu pa tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo.

Vlada je objavila, da portal zVEM, prek katerega lahko sami pridobimo uradno potrdilo o naši prebolelosti, cepljenju ali testiranju za covid-19, kmalu pa tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo (Digital Green Certificate – DGC), postaja tista točka, za katero bi radi vsem prebivalcem omogočili, da pridejo do nje kar se da enostavno. Zato se začasno povečuje število točk, kjer bomo lahko oddali vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS, ki nam omogoča prijavo na portal zVEM. Če že imamo svojo digitalno identiteto (digitalno potrdilo SIGEN-CA ali mobilno identiteto smsPASS), je dostop do storitev, ki jih ponuja zVEM, precej enostaven. Za tiste državljane, ki pa tega še nimajo, pa so pristojni sprejeli vrsto ukrepov, da bi jim pridobitev digitalne identitete olajšali. Za elektronsko poslovanje (oddajo vlog, vpogled v podatke) namreč potrebujemo digitalno identiteto, torej potrdilo, s katerim potrdimo svojo istovetnost, tako kot v fizičnem svetu to storimo z veljavnim osebnim dokumentom.

Ker so upravne enote zelo obremenjene, so vzpostavili dodatne prijavne službe

Ministrstvo za javno upravo izdaja dva – kvalificirano digitalno potrdilo SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS – oba sta brezplačna, pridobimo pa ju z enkratnim obiskom prijavne službe na upravni enoti. A ker so upravne enote v teh razmerah postale preobremenjene, je pridobitev digitalnih potrdil in smsPASS za državljane postala precej zamudna.

Tako se v teh dneh že vzpostavljajo dodatne prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih mestih, finančnih uradih FURS, centrih za socialno delo in na lokaciji Ministrstva za pravosodje.

Zato na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije delo prijavnih služb začasno širimo na precej velik nabor dodatnih točk, ki so državljanom tudi dostopnejše. Tako se v teh dneh že vzpostavljajo dodatne prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih mestih, finančnih uradih FURS, centrih za socialno delo in na lokaciji Ministrstva za pravosodje.

Vloge je mogoče oddati tudi Cepilnem centru Zdravstvenega doma Lenart

Od danes (torka) naprej je mogoče vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS oddati tudi na Cepilnem centru Zdravstvenega doma Lenart, v za to posebej postavljenem zabojniku, in sicer v času, ko poteka cepljenje. Osebe za sprejem vlog na cepilnem mestu so zagotovile občine Lenart, Sveta Ana, Cerkvenjak, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Benedikt.

Tisti, ki želijo oddati vlogo, morajo prinesti s seboj veljavni osebni dokument (osebna, potni list ali vozniško dovoljenje) in pisalo. Nato izpolnijo obrazec za identifikacijo bodočega imetnika smsPASS. Referenti izpolnimo še posebno potrdilo o oddaji vloge in ga izročimo vlagatelju.

“Tisti, ki želijo oddati vlogo, morajo prinesti s seboj veljavni osebni dokument (osebna, potni list ali vozniško dovoljenje) in pisalo. Nato izpolnijo obrazec za identifikacijo bodočega imetnika smsPASS. Referenti izpolnimo še posebno potrdilo o oddaji vloge in ga izročimo vlagatelju. Na tem potrdilu so opisani tudi nadaljnji koraki o poteku pridobitve smsPASS,” nam je povedala Brigita Rojs, pooblaščena oseba za identifikacijo imetnika smsPASS. Kot je dodala, so danes sprejeli več kot 20 vlog.

Če pa že imate urejeno digitalno potrdilo, lahko do portala zVem dostopate preko računalnika in posebne mobilne identitete smsPASS ne potrebujete.