Nekdanji župan je novembra lani povedal v pogovoru za eno od slovenskih televizij, da so v štirih letih v Maribor privabili za več kot 60 milijonov evrov kitajskih investicij.

Prejšnji mariborski župan Andrej Fištravec je veliko stavil na Kitajsko, saj se je v njegovih dveh mandatih na mestu prvega moža drugega največjega mesta v državi zvrstilo kar nekaj njegovih potovanj in obiskov v to državo.

Tudi vlaganja v mariborsko gospodarstvo

Temu primerne so bile tudi obljube županove ekipe, ki je napovedovala, da bo mesto od omenjenih obiskov med drugim lahko pričakovalo rast na področju turizma, obljubljali so povezavo mariborskega letališča s svetom, vlaganja v mariborsko gospodarstvo in podobno. In kot je nekdanji župan novembra lani povedal v pogovoru za eno od slovenskih televizij, so v štirih letih v Maribor privabili za več kot 60 milijonov evrov kitajskih investicij, stroški občine zaradi potovanj na Kitajsko naj bi znašali dobrih 150.000 evrov, medtem ko naj bi se jim investicija večkratno povrnila.

Projekti, ki so bili financirani s kitajskim kapitalom

In kaj od naštetega se je res uresničilo? Iz občinske službe za odnose z javnostmi so za osrednji mariborski medijski portal Maribor24.si sporočili projekte, ki so bili v Mestni občini Maribor financirani s kitajskim kapitalom: »TAM Europe, Aerodrom Maribor, VLM Airlines, Vinag construction, RTS 24, Vila Mari, druge manjše kitajske investicije in paviljon Maribora v mestu Zhengzhou.«