V teh dneh so podpisali težko pričakovano pogodbo o nabavi novega gasilskega vozila, gradijo pa že tudi nov gasilski dom.

V Voličini, eni od dveh krajevnih skupnosti občine Lenart, so pred dnevi podpisali težko pričakovano pogodbo o nabavi novega gasilskega vozila GVC 16/25 (GVC-1) za Prostovoljno gasilsko društvo Voličina. Pri podpisu so sodelovali župan občine Lenart mag. Janez Kramberger, podžupan Franci Ornik, predsednik PGD Voličina Smiljan Marin ter Uroš Predikaka, direktor podjetja Webo, ki bo vozilo izdelalo. Obenem se je v Voličini že začela gradnja novega gasilskega doma.

Septembra bi lahko v novo garažo že postavili novo gasilsko vozilo

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Voličina Smiljan Marin nam je povedal, da je obstoječi gasilski dom v Voličini dotrajan, saj je bil zgrajen že davnega leta 1948. “Zidan je z materiali, ki so jih uporabljali tik po vojni, brez izolacije, brez armirane plošče, tako da smo skupaj z Občino Lenart ugotovili, da vlaganja vanj niso smiselna. Zato smo se odločili za novogradnjo, s katero smo že začeli, obstoječi objekt pa bi lahko uporabljala druga društva v kraju. Novi objekt gradimo v neposredni bližini sedanjega gasilskega doma, z deli želimo končati do jeseni prihodnje leto, tako da bi lahko septembra vanj že postavili novo vozilo. V novem objektu bodo garaža za dve gasilski vozili, dvorana, gasilski muzej, sanitarije in še kakšen dodatni prostor.”

Glede novega vozila je Marin dejal, da je tako imenovana gasilska avtocisterna na šasiji podjetja Man z nadgradnjo, ki jo opravlja podjetje Webo. “Naše dosedanje vozilo je staro 22 let in je glede na potrebe operativnih gasilcev in tehniko že nekoliko zastarelo. Novo vozilo bo omogočilo prevoz več gasilcev, ima sodobnejšo opremo in 3.000-litrsko cisterno. Ob novi pridobitvi bomo v novo garažo postavili še vozilo za prevoz moštva, sedanjo avtocisterno pa prodali.”

Novo vozilo bo omogočilo prevoz več gasilcev, ima sodobnejšo opremo in 3.000-litrsko cisterno.

Lenarški župan Kramberger nam je pojasnil, da ima Občina Lenart v proračunu za prihodnje leto za novogradnjo gasilskega doma rezerviranih 250.000 evrov, še enkrat toliko pa tudi za nakup gasilskega vozila. Nakup vozila sicer do polne vrednosti, slabih 300.000 evrov, sofinancira Prostovoljno gasilsko društvo Voličina.