V Osnovni šoli Korena je danes ob svetovnem dnevu krvodajalstva kri darovalo 55 krvodajalcev, med katerimi je bil tudi stokratnik iz Zimice.

Ob današnjem svetovnem dnevu krvodajalstva se po Sloveniji vrstijo krvodajalske akcije. Ena večjih na našem koncu je že tradicionalno potekala v Osnovni šoli Korena v občini Duplek. Ravnatelj Peter Lešnik nam je pojasnil, da je tokrat na akciji sodelovalo nekoliko več krvodajalcev kot v preteklih letih: “Prijavilo se je kar 55 krvodajalcev, tako da smo morali tudi čas odvzema krvi nekoliko podaljšati. Zaradi veljavnih ukrepov se je bilo potrebno na krvodajalsko akcijo predhodno prijaviti. Še posebej pa smo veseli, da smo imeli danes krvodajalca, ki je kri daroval že stotič. To je Janez Nemšak iz Zimice v občini Duplek. To pomeni, da je v svojem življenju daroval že 45 litrov krvi. Na krvodajalski akciji je sodelovala tudi Štefka Ljubojević, predstavnica RK Korena, sicer upokojena učiteljica, ki je med drugim učila tudi našega stokratnika.”

Dnevno v Sloveniji potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev

V Sloveniji sicer dnevno za bolnike potrebujemo v povprečju od 300 do 350 krvodajalcev na dan. Kot so v Zavodu za transfuzijsko medicino zapisali na svoji spletni strani, se Slovenija s številom krvodajalcev uvršča v evropsko povprečje, na področju preskrbe s krvjo pa smo samozadostni. Ob tem so izpostavili tudi dobro zgrajen sistem krvodajalstva in visoko pripravljenost ljudi za darovanje krvi. Od leta 2011 so tako skupaj s partnerstvom Rdečega križa Slovenije in Petrola zabeležili skoraj 95.000 novih krvodajalcev.