FOTO: Gradnja novega Lidlovega nakupovalnega centra za Europarkom poteka po načrtih, medtem ko so načrti podjetja MIK iz Celja do nadaljnjega zaustavljeni, vse dokler se razmere v Sloveniji zaradi koronavirusa ne normalizirajo.

V okolici največjega nakupovalnega središča Europark v Mariboru se obetajo večje prostorske in prometne spremembe. Med njimi velja izpostaviti gradnjo novega nadhoda pri Titovi cesti, s čimer bo omogočeno lažje in varnejše prečkanje Titove ceste, obenem pa bo bistveno izboljšana in skrajšana pot v smeri sever – jug, kar je pomembno zlasti zaradi navezave centra mesta na UKC Maribor. Nadhod je dolg 40,5 metra in širok 3,74 metra in bo celovito povezal obstoječo infrastrukturo na tem območju, obenenem pa bo nudil varnejšo in krajšo pot kolesarjem in pešcem. Več o tem si lahko preberete v članku na tej povezavi. 

Med drugim bo nova povezava dobrodošla tudi zaradi dostopa do Europarka in novih trgovin, ki se gradijo v neposredni bližini, na dobra dva hektarja velikem območju blizu kulturnega spomenika bivše kaznilnice.

Epidemija prekrižala načrte

Kot je znano in kot smo že poročali, je investitor enega izmed trgovskih centrov podjetje MIK iz Celja, ki naj bi na tem območju gradilo večji trgovsko-poslovni objekt s kletno, pritlično etažo, prvim nadstropjem in pohodno streho, na kateri so bile načrtovane rekreacijske površine in otroško igrišče s spremljevalnim programom, a so se zaradi epidemije novega koronavirusa, časovnica in načrti podjetja MIK, spremenili in prestavili za nedoločen čas.

Zaradi epidemije novega koronavirusa so se časovnica in načrti podjetja MIK spremenili in prestavili za nedoločen čas. Gradnja njihovega centra za Europarkom je ustavljena. 

»Aktivnosti na omenjenem projektu so trenutno zaustavljene do nadaljnjega, oziroma vse dokler se razmere v Sloveniji, vezane na Covid problematiko, ne normalizirajo. Takoj, ko se bodo aktivnosti na projektu nadaljevale, vam bomo lahko podali več informacij,« je za Maribor24.si pojasnila Tjaša Golob, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri podjetju MIK d.o.o.

Novi Lidl, nove zaposlitve

Na drugi strani gradnja nove Lidlove trgovine, ki bo stala v neposredni bližini, poteka po načrtih. Svoja vrata bo predvidoma odprla konec tega oziroma v začetku naslednjega leta, velikost trgovine pa bo cca. 1300 kvadratnih metrov. »Zaradi odprtja trgovine bomo vsekakor tudi na novo zaposlovali, v tem trenutku pa vam še ne moremo posredovati podrobnosti,« so pojasnili v podjetju Lidl Slovenija.

Kot so še povedali za Maribor24.si. se bo nova trgovina od dosedanjih Lidlovih lokacij bistveno razlikovala, saj bo imela ozelenjeno streho in fasadno opno, ki bo deloma iz polnih fasadnih plošč in deloma iz plošč iz perforirane pločevine.

Ob tem v podjetju Lidl Slovenija vseskozi iščejo in preučujejo možnosti za nove trgovine po Sloveniji, v želji, da bi svoje trgovine pripeljali čim bližje kupcem.

V Europarku spoštujejo konkurenco

Kako na vse skupaj gledajo v Europarku, največjem nakupovalnem središču v Mariboru? Glede na to, da v njihovo neposredno bližino prihaja konkurenca, ki bo zagotovo imela vpliv tudi na njihovo poslovanje.

»V Europarku spoštujemo vso konkurenco, saj se zavedamo, da je konkurenca zmeraj dobrodošla. Obenem pa je pomembno, da sledimo lastni viziji in poslujemo neodvisno od tovrstnih sprememb. Ključno je, da kot največje nakupovalno središče v regiji, poznamo specifike tržnega okolja, v katerem poslujemo. Vedno se trudimo našim obiskovalcem ponuditi tisto, kar v danem trenutku najbolj potrebujejo. Svojo ponudbo tako nenehno posodabljamo in strategijo poslovanja prilagajamo željam obiskovalcev,« je pojasnila center menedžerka Europarka Simona Mandl.

Prihod novega trgovskega centra bo zagotovo imel določen vpliv na prometne tokove v neposredni lokaciji, kjer je običajno že tako gneča, poraja se tudi vprašanje parkirne ureditve.

Prihod novega trgovskega centra bo zagotovo imel določen vpliv na prometne tokove v neposredni lokaciji, kjer je običajno že tako gneča, poraja se tudi vprašanje parkirne ureditve.

V Europarku ob tem upajo, da bo prometna ureditev tudi v prihodnje omogočala nemoten pretok vozil in da ne bo posebnih zapletov. »Tako glede prometnega kot parkirnega režima se bomo seveda prilagodili vsem morebitnim spremembam in se z ostalimi stranmi dogovorili o ustreznih rešitvah, ki bodo sprejemljive za vse,« še dodaja Mandlova.

Na Nasipni naprodaj večje zemljišče

Gradnja novih trgovin na tem območju je sicer že pred časom sprožila tudi številne pomisleke v mariborskem mestnem svetu, spet drugi nove pridobitve v mestu pozdravljajo, saj gre za pozidavo degradiranega območja brez vsebine. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.  Mestni svetniki so tedaj sicer izrazili podporo zasebnim investitorjem, a tudi izrazili skrb zaradi povečanja avtomobilskega prometa.

Ob tem velja izpostaviti, da DUTB v neposredni bližni, na Nasipni ulici, prodaja zazidljivo zemljišče v velikosti skoraj 5,4 hektarjev in sicer po ceni 3.390.000 evra brez davka.

Zemljišče se nahaja na odlični lokaciji v bližini nakupovalnega središča Europark. Lokacija je odlično prometno povezana, vsa potrebna infrastruktura je na voljo v bližini. Soseska ponuja vse udobje urbanega življenja s pogledom na staro mestno jedro na eni strani in Pohorje na drugi strani. Zemljišče je del OPPN za del prostorsko planske enote Ta 3 – C, na katerem je predvidena gradnja večstanovanjskih objektov z manjšim delom mešane strukture.  Zaradi bližine centra mesta in neposredne bližine nakupovalnega centra je zemljišče zelo atraktivno in omogoča razvoj projekta z visoko dodano vrednostjo,” navajajo na spletni strani DUTB.