Letos bodo tudi praznične maše polnočnice potekale pod nekoliko drugačnimi pogoji. Preverili smo, kako bo v Mariboru in Lenartu.

Bližajo se božični prazniki in nasploh čas, ko marsikdo pogosteje obišče cerkev in cerkvene obrede. Zaradi koronavirusa, ki je močno posegel na vse nivoje našega življenja, bo obisk cerkva letos potekal pod posebnimi pogoji. Tradicionalne polnočne maše bodo tako letos spet potekale v živo, a ob izpolnjevanju pogoja PCT in ob omejenem številu ljudi.

V Stolnici štiri polnočnice, za obisk se je potrebno prijaviti

Potem ko je lani obhajanje praznikov skupaj z občestvom ni bilo mogoče, bodo letos praznične maše spet potekale ob navzočnosti vernikov. V mariborski Stolnici so se po posvetu z Župnijskim pastoralnim svetom odločili, da bodo letošnja bogoslužja na sveti večer, 24. decembra, prilagodili aktualnim razmeram.

Zaradi povečanega obiska ta dan bodo namesto dveh maš potekale štiri, in sicer ob 18.00, 20.00, 22.00 in 24.00 uri. Vsaka maša bo zajemala nekoliko drugačen program ob različnem pevskem programu. Polnočnico ob 24.00 uri bo daroval nadškof.

V mariborski Stolnici bodo 24. decembra potekale štiri “polnočnice”: 

  • prva polnočnica in blagoslov jaslic ob 18.00
  • druga polnočnica za družine ob 20.00
  • tretja župnijska polnočnica ob 22.00
  • polnočnica – nadškofova maša ob 24.00

Ogled jaslic ta dan ne bo mogoč, potrebna je predhodna prijava na spletni strani

Sicer pa bo potrebno za obisk cerkve ta dan izpolnjevati PCT pogoj in upoštevati navodila navzočih varnostnikov. Ob vsaki polnočnici bo lahko navzočih 96 gospodinjstev, vendar je obvezna predhodna prijava na spletni strani. Ogled jaslic, kakor je v običaju, pa ta dan ne bo mogoč.

Razpoložljive maše v bližnjih cerkvah si lahko ogledate na tej povezavi

Prijava je sicer obvezna tudi za maše na božični dan, 25. decembra. Mogoče se je prijaviti na bogoslužje ob 7.00 uri, ob 8.30, ob 10.00 uri ter ob 11.00 uri.

V frančiškanski cerkvi dve maši na sveti večer

V baziliki matere usmiljenja (frančiškanski cerkvi) v Mariboru bosta na sveti večer, 24. decembra, dve maši, in sicer bo ob 21.00 uri pri maši sodeloval otroški pevski zbor, ob 24.00 uri  Pri polnočnici ob 24.00 uri pa sodeluje pevski zbor Mater Misericordiae.

V frančiškanski cerkvi bosta 24. decembra potekali dve maši:

  • maša ob 21.00 ob petju otroškega zbora
  • polnočnica ob 24.00, pri kateri sodeluje pevski zbor Mater Misericordiae

Ogled jaslic ta dan ne bo mogoč, potrebna je predhodna prijava na spletni strani

Tudi za maše na sveti večer in praznični dan v frančiškanski cerkvi je potrebna predhodna prijava. Prijaviti se je mogoče na spletni strani, obisk cerkve pa bo mogoč le ob izpolnjevanju PCT pogoja. Prijava je sicer obvezna tudi za maše na božični dan, 25. decembra. Mogoče se je prijaviti na bogoslužje ob 8.30 in ob 10.00 uri.

V lenarški župnijski cerkvi bodo 24. decembra tri svete maše, predhodne prijave niso potrebne

Kako bo z božičnimi mašami v župnijski cerkvi v Lenartu? Tamkajšnji župnik Marjan Pučko nam je povedal, da se v Župniji sv. Lenarta, ki šteje okoli 3 tisoč 500 katoličanov, za predhodno prijavo udeležbe na bogoslužjih niso odločili, so pa povečali število svetih maš.

“Za otroško polnočnico smo predvideli dve maši, ob 18.00 in 20.00 uri. Želimo si, da na bogoslužje ob 18.00 uri pridejo predvsem verniki iz okolice župnije, ob 20.00 uri pa mesto Lenart. Na ta način ob polnočni maši v cerkvi ne bo pretirane gneče.” Na božič, 25. decembra, pa bodo v Lenartu svete maše ob 8.00, 10.00 in 18.00 uri.

Želimo si, da na bogoslužje ob 18.00 uri pridejo predvsem verniki iz okolice župnije, ob 20.00 uri pa mesto Lenart. Na ta način ob polnočni maši v cerkvi ne bo pretirane gneče.

Upoštevaje veljavne ukrepe je lahko v lenarški cerkvi hkrati od 70 do 80 ljudi. “Med verniki zagotavljamo meter in pol razdalje, pred vhodom v cerkev pa preverjamo izpolnjevanje PCT pogoja,” še pojasni Pučko in doda, da tiste, ki bodo bogoslužja spremljali po spletu ali radiu, vabi k svetemu obhajilu po predhodnem dogovoru.

V času corone beležijo 20- do 30-odstotni upad obiska v cerkvi

Na vprašanje, ali se je v času covida obisk pri svetih mašah v Lenartu zmanjšal, Pučko odgovarja: “Že v času pred corono smo beležili upad vernikov v cerkvi. V času virus pa se je ta številka še nekoliko zmanjšala. Pred corono je novembrsko šteje pri nedeljskih svetih mašah pokazalo, da je bilo v cerkvi 340 ljudi, še pred mojih prihodom na župnijo se je ta številka gibala okoli 400. V letošnjem štetju pa smo pri nedeljskih svetih mašah našteli 240 ljudi. Je pa res, da veliko družin zdaj ne prihaja v cerkev, ker bogoslužja spremljajo od doma.”

Bolj je na udaru tradicija, v skladu s katero je tudi marsikdo odšel v cerkev zaradi druženja po bogoslužju. V teh časih pa tega ni.

Pučko ob tem omeni še en zanimiv podatek: “Z večjim upadom obiska v cerkvah se srečujejo župnije na podeželju. Bolj je na udaru tradicija, v skladu s katero je tudi marsikdo odšel v cerkev zaradi druženja po bogoslužju. V teh časih pa tega ni.”

Poskusno so uvedli maše zornice

Sicer pa so v Župniji sv. Lenarta v adventnem času začeli s tako imenovani zornicami, svetimi maši, ki so zjutraj ob 6.00 uri. “Posebnost te maše je v tem, da poteka ob svečah. V Lenartu so v preteklosti, v času župnika Kotnika, že imeli tovrstne maše, in to cel advent, mi pa smo jih letos poskusno uvedli med 17. in 24. decembrom. Dnevno se jih udeležuje od 20 do 30 ljudi.”

 

Za vstop v cerkev obvezen PCT pogoj, v cerkvi obvezni zaščitni ukrepi

Slovenska škofovska konferenca namreč določa, da je pri verskih obredih v cerkvah in na prostem obvezna razdalja med udeleženci najmanj en meter (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva), zato je število udeležencev omejeno. Število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo na odprtih površinah, se omeji na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Udeleženci so lahko navzoči na odprtih površinah, kjer se kolektivno uresničuje verska svoboda, do 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč.

Ob vstopu v cerkev velja PCT pogoj, obvezno je tudi razkuževanje rok in nošenje maske.

Predvajanje bogoslužij preko spleta pa sicer ni dovoljeno, kot je bilo to v lanskem letu. Večino cerkva bo zato v času prazničnih bogoslužij potrebno obiskati po predhodni prijavi. Prav tako je obvezen PCT pogoj, ob vstopu si je potrebno razkužiti roke, med mašo pa je obvezno nošenje maske. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko, versko petje pa je dovoljeno le ob nošenju mask. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Pripravila Sara Jagodič in Damjan Veršič