Tako kot boste v kovček spakirali ustrezno SPF zaščito za kožo na obrazu in telesu, nikar ne pozabite, da lahko vroče poletno sonce škoduje tudi vašim očem, nedolžna pa ni niti klima. Na kaj vse moramo biti pozorni in kako v poletnih dneh poskrbimo za zdravje svojih oči?

Sonce je zaradi globalnega segrevanja, ki postopoma uničuje ozonski plašč ter s tem naravno zaščito pred škodljivimi žarki, vsako leto našemu zdravju bolj nevarno, zato moramo, čeprav odhajamo na zaslužen dopust, vseeno poskrbeti, da pri tem ne pozabimo povsem na svoje telo. Ne le na kožo, za katero že tako ali tako poskrbimo z ustreznimi SPF kremami, meglicami za sončenje ter hladilno nego po sončenju, ampak tudi na oči.

Prvi korak – sončna očala

Prvo grožnjo jim predstavljajo sončni žarki, pred katerimi pa lahko naše oči zaščitimo s kvalitetnimi sončnimi očali. Prvi kriterij pri izbiri sončnih očal je njihova UV zaščita in čeprav se tu in tam tudi v drogerijah ali supermarketih znajdejo taka, ki imajo priložen poseben certifikat, gre tukaj za res najosnovnejšo in nikakor dovolj kakovostno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, ob tem pa imajo »trgovinska« sončna očala velikokrat plastične leče, ki pokvarijo vid in so lahko krive celo za glavobole. Lekcija: vselej izberite sončna očala, ki imajo zaščitni faktor UV 400, saj ta ustavijo sončne žarke kratkovalovnega področja do 400 nm – tisti najbolj škodljivi se nahajajo prav v območju med 280 in 400 nm.

Prava očala vam bodo pomagali poiskati v priznani mariborski Optiki Meet, ki se nahaja na Ulici heroja Nandeta 31

Zato raje izberite sončna očala iz optike, saj boste tam našli sončna očala s kakovostnimi stekli, izdelanimi iz stekla s posebnimi antirefleksnimi nanosi ali pa iz polikarbonatov, kar očesu omogoča pravilen sprejem svetlobe. Sončna očala se odlikujejo tudi z veliko bolj obstojnimi okvirji, ki so nastavljivi ter namenjeni vašemu udobju, ne temu, da vas tiščijo ali pa so tako ohlapni, da vam ob sklanjanju zdrsnejo z glave.

Ob sončnih očalih nikar ne pozabite na zaščitno pokrivalo in izogibanje soncu med 10. in 16. uro.

Priporočamo, da še pred dopustom obiščete priznano mariborsko Optiko Meet na Ulici Heroja Nandeta 31, kjer vam bodo prijazno svetovali ter priporočili najboljša sončna očala glede na vaše želje, potrebe in destinacijo vašega dopusta, ob tem pa lahko pri njih opravite tudi nadvse koristen okulistični pregled, ki ga izvajajo vsak četrtek med 16. in 18. uro.

»Kvalitetna sončna očala so ključna v varovanju oči pred sivo mreno, poškodbami roženice ter pred degeneracijo rumene pege.«

»Kvalitetna sončna očala so ključna v varovanju oči pred sivo mreno, poškodbami roženice ter pred degeneracijo rumene pege,« poudarjajo v Optiki Meet ter dodajajo, da pa nikakor ni potrebno, da so sončna očala le medicinski pripomoček, saj današnja bogata ponudba omogoča tudi, da najdemo taka, ki bodo poskrbela za zdrave oči in bodo prekrasen, zavidljiv modni dodatek.

Drugi korak – nikar preveč klime

Sonce pa ni edini sovražnik, ki v poletnih dneh preži na vaše oči. Precej preglavic lahko povzročijo tudi klimatizirani prostori, v katerih se znajdete, pa naj bodo to trgovinski centri, kamor pobegnete pred pasjo vročino, ali pa nenehno hlajena spalnica v vašem stanovanju. Klima je namreč velikokrat kriva za suh zrak, ki osuši oči ter povzroči, da so te razdražene, srbeče, rdeče in utrujene. Zato v poletnih mesecih poskrbite za to, da zrak v vašem stanovanju ne bo povsem suh, sicer pa se lahko v skrajnem primeru poslužite tudi vlažilnih kapljic za oči ali pa za nasvet, kako se soočiti s to težavo, povprašate strokovnjake v priznani mariborski Optiki Meet.

Tretji korak – ustrezna nega

Še ena nevšečnost, ki vas lahko pesti v poletnih mesecih in lahko precej razdraži vaše oči ter povzroči celo kako vnetje, je tudi uporaba sončnih krem, ki pri nanosu na obraz dražijo vaše oči, zato predlagamo, da se v nakup sončne kreme nikar ne zaženete ter je prvič ne namažete na dopustu, ko bo že prepozno, vaše oči pa že solzave in rdeče, ampak se iskanja svoje idealne sončne kreme lotite že prej. Naš nasvet je, da v lekarni zaprosite za nekaj vzročkov kvalitetnih krem za sonce, ki jih doma preizkusite ter preverite, katera od njih ne povzroča draženja vaših oči. S pravo kremo bo vaša koža res zaščitena, ob tem pa vam bodo hvaležne tudi vaše oči.