Najbrž do sedaj niste vedeli, da obeležujemo tudi svetovni dan zamrznjene hrane. Pa ga … Dan zamrznjene hrane je tako 6. marec, ko pa med drugim »praznujemo« tudi svetovni dan Oreo piškotov. A pustimo piškote na strani, saj je dan zamrznjene hrane priložnost, da razbijemo nekaj mitov in podamo nekaj pojasnil.

Zamrznjena hrana ni vedno slaba

Mnogi zmotno mislijo, da je zamrznjena hrana manj hranljiva in okusna od sveže. Sodobne tehnike zamrzovanja namreč omogočajo ohranjanje vitaminov, mineralov in teksture hrane, sploh, če poskrbimo, da se jo zamrzne in odmrzne pravilno ter da se hrane po odmrzovanju ne zamrzuje ponovno.

Študije so pokazale, da je lahko zamrznjena zelenjava celo bolj hranljiva od sveže, saj se po obiranju sveže zelenjave z njenim »staranjem« vitamini sčasoma razgradijo.

Zamrznjena hrana je lahko bolj priročna

Zamrznjena hrana je pogosto že pripravljena in jo lahko hitro in enostavno pripravimo, s čimer zamrznjena hrana predstavlja idealno rešitev za zaposlene ljudi, ki nimajo veliko časa za kuhanje.

Ob tem možnost zamrzovanja ter nakupovanja zamrznjene hrane na nek način predstavlja tudi trajnostno potezo. Zamrznjena hrana je namreč običajno na voljo v različnih pakiranjih, kar omogoča enostavno doziranje in manj ostankov hrane, hkrati pa lahko domače »viške« hrane vselej zamrznemo in tako podaljšamo njihovo obstojnost. Načeloma je trajnostna tudi »večnost« zamrznjene hrane – slednja je namreč manj nagnjena k kvarjenju, kar znova pomeni manj zavržene hrane.

Zamrznjena hrana je pogosto cenejša od sveže, saj ima daljši rok trajanja, hkrati pa njena cena predstavlja precejšen prihranek za družinski proračun.

Zamrznjena hrana je lahko bolj raznolika

V zamrzovalniku lahko najdete široko paleto hrane iz različnih delov sveta. To vam omogoča, da poskusite nove jedi in okuse, ki jih sicer ne bi mogli. Zamrznjena paella, ki bo pogreta skorajda takšna kot iz vročih španskih kotlov? Okusne vongole? Japonski mochi cmočki? Možnosti so v svetu zamrznjene hrane skorajda neskončne ...

Zamrznjena hrana je lahko tudi dobra alternativa sezonski hrani, ki je v določenih letnih časih dražja ali težko dostopna. Tako se poleti nikar ne jezite nad obilnimi plodovi domačega vrta, temveč jih pridno shranite v zamrzovalniku za zimske dni, ko jih boste več kot veseli.

Vseeno ob nakupu zamrznjene hrane velja nekaj previdnosti, saj lahko zamrznjeni izdelki, tudi če ne pričakujemo, vsebujejo gluten, sladkor in precej soli, zato ob nakupu vselej preverite etiketo.

Kaj morate še vedeti o zamrzovanju hrane?

Nasveti za pravilno zamrzovanje hrane

Pred zamrzovanjem vselej izberite svežo in kakovostno hrano, ki jo dobro operite in osušite, pri tem pa odstranite odvečno vlago oziroma hrano popivnajte s papirnato brisačko. Meso in ribe narežite na manjše kose. Sadje in zelenjavo lahko blanširate (kratko potopite v vrelo vodo), da ohranite barvo in teksturo.

Hrano nato zamrzujte v ustreznih posodah – uporabite plastične posode za zamrzovanje ali vrečke za zamrzovanje, posode oziroma vrečke pa vselej dobro zaprite, saj lahko tako preprečite izgubo vlage in nastanek ledenih kristalov. Na posodo oziroma vrečko nato zapišite datum zamrzovanja in vsebino vrečke, tako da se čez nekaj mesecev ne boste vprašali, ali je v vreči bolonjska omaka, golaž ali chilli con carne.

Hrano nato zamrznite v hitrem zamrzovalniku, pri tem pa jo vselej zamrzujte v manjših porcijah, kar bo omogočilo, da hitreje zamrzne in odmrzne. Pomembno je tudi, da ne prenapolnite zamrzovalnika, saj bo to vplivalo na celoten postopek zamrzovanja hrane ter stanje preostale hrane.

Hrano zamrzujte pri temperaturi -18 °C.

Po zamrzovanju

Zamrznjeno hrano odmrznite v hladilniku, mikrovalovni pečici ali v hladni vodi, odmrznjene hrane pa ne zamrzujte ponovno. Zamrznjeno hrano porabite v roku, ki je naveden na embalaži.

Ali obstajajo pravila, česa ne zamrzovati? Podatki kažejo, da se ne priporoča zamrzovati sveže zelene solate, paradižnika, kumar, jajc, krompirja, jogurta, smetane in majoneze.