Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v soboto, 13. marca 2021, premierno izvedla komično opero Gaetana Donizettija Hči polka (La fille du régiment) pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Krešimirja Dolenčića. Radijski in video prenos iz Velike dvorane SNG Maribor bo na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars in na spletni strani ars.rtvslo.si/sobotni-operni-vecer/ ob 18.30.

Prva operna predstava po drugem valu epidemije

V komični operi Hči polka s praizvedbo februarja 1840 v Parizu se Donizetti po navedbah SNG Maribor včasih odkrito, drugič spet subtilno poigrava z glasbeno-gledališkimi in družbenimi konvencijami, ki nastajajo v komičnih trkih med pripadniki različnih družbenih stanov.

Vokalne sposobnosti so prav akrobatske. Od teh je najbolj znana Tonieva arija Ah, mes amis, quel jour de fete, v kateri je nanizanih kar deset visokih C-jev.

Radijski in video prenos iz Velike dvorane SNG Maribor bo na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars in na spletni strani ars.rtvslo.si/sobotni-operni-vecer/ ob 18.30.

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral njegov stalni dirigent Simon Robinson, režijo pa so poverili hrvaškemu režiserju in gledališkemu ustvarjalcu Krešimirju Dolenčiću. V mariborskem gledališču je režiral že več uprizoritev, med drugim dramo Hamlet, glasbeno komedijo Glorious! ter operi Kronanje Popeje in Pogovori karmeličank.

V vlogi Marie bo nastopila Petya Ivanova, Tonio pa je letošnji dobitnik Glazerjeve listine Martin Sušnik.

Koncertna mojstrica je Oksana Pečeny Dolenc, scenograf Matic Kašnik, kostumograf Alan Hranitelj in koreografinja Cleopatra Purice.