Kdo je ne pozna. Huda mravljica. Z njo smo odraščale generacije Slovencev. Pa ste vedeli, da je tudi sodelavka v Umetnostni galeriji Maribor (UGM)? Tam pravijo, da že desetletja. 65 let natančneje. Toliko let namreč letos šteje galerija. In mravljico naj bi v galerijo s seboj pripeljal njen prvi direktor, Branko Rudolf, ki je tudi avtor pesmi o hudi mravljici. Ob letošnji obletnici so se v UGM odločili, da mravljico predstavijo še javnosti. Tokrat ji je preobleko nadal mariborski grafični oblikovalec in ilustrator Nenad Cizl.

Kakšno je vaše delo v Umetnostni galeriji Maribor?

Delo je zelo raznoliko. Veliko sodelujem pri postavljanju razstav. Kustosom v galeriji priskočim na pomoč pri nošnji slik in kipov. Ste vedeli, da v zbirki galerije hranijo več kot 7000 umetniških del? Zelo rada pa delam tudi z otroci. Sprejmem jih, ko nas v galeriji obiščejo z vrtcem ali šolo. Upam, da jim uspem približati umetnost, sem namreč velika ljubiteljica umetnosti.

Umetnost je včasih težko razumeti.

Res je. Umetnost pogosto ne ponuja enostavnih odgovor. Vendar pa je lahko izkustvo umetnosti, predvsem srečanje z umetnostjo v živo, dragoceno in lepo doživetje. Umetnost te popelje v nove svetove, stran od vsakdana, razširi ti pogled. Kakšna razstava me včasih tako razvname, da postanem hudo radovedna in čisto ponorela!

Kje se lahko srečamo s teboj?

Pridite me pozdravit že to soboto! Ob enajstih dopoldan bodo lutkarji pred Umetnostno galerijo Maribor uprizorili predstavo Začarani čajnik. Predstavo si bom ogledala tudi sama, kasneje pa bomo z otroci na ustvarjalnici zagrizli naravnost v umetnost! Bika bom tokrat pustila pri miru.

Kaj se še dogaja v galeriji?

Nedavno smo odprli veliko razstavo fotografskega mojstra Stojana Kerblerja. Res je odličen fotograf! Življenje v Halozah v starih časih je ujel z izjemnim človeškim čutom. Jesen pa bo v galeriji v znamenju gledališča. Prikazali bomo, kako se srečujeta svetova gledališča in likovne umetnosti. Umetniki so na primer pogosto ustvarjali gledališke scenografije, na katerih se odvijajo predstave. In še veliko drugega. Tudi sama včasih več ne morem slediti vsemu dogajanju v galeriji. Najlažje se znajdem, če preverim spletno stran galerije www.ugm.si.

Kako se počutiš kot obraz galerije?

Hecen je občutek, ko prvič zagledaš svojo podobo na plakatu ali na vrečki, ki so na prodaj v galerijski trgovini. Ampak se hitro navadiš. Potem sledi ponos, da lahko predstavljaš ustanovo s tako dolgo tradicijo in res super sodelavci. Zdaj se že veselim novega šolskega leta, ko nas obiščejo prvi šolarji!