Letni kino Minoriti je zdaj že dodobra zasidran v zavest Mariborčank in Mariborčanov kot izjemen ambient, v katerem si lahko julija in avgusta ogledajo filmske mojstrovine in vrhunce preteklega leta, ki jih bodo pred projekcijo pospremili kratki filmi, prikazani na različnih filmskih festivalih. Vsi partnerji, Društvo za razvoj filmske kulture z GT22, Lutkovno gledališče Maribor in MARIBOX, so tudi letos usmerjeni k skupnemu cilju, zapolniti poletno obdobje v Mariboru s kakovostno filmsko vsebino, ob tem pa popularizirati vrhunsko filmsko umetnost in posledično razvijati filmsko kulturo.

Letos ponovno najnovejši art filmi, fokus tudi na turiste

»Letos bomo, poleg domačih obiskovalcev, več fokusa usmerili tudi na turiste, saj bo večina programa dostopnega v angleškem jeziku. Letošnja filmska bera je bila odlična, zato je Žigi Brdniku s programsko ekipo uspelo sestaviti odličen program,« je povedal Rene Puhar, predsednik Društva za razvoj filmske kulture z GT 22.

Med 19 celovečernimi filmi so tudi najnovejše filmske mojstrovine Larsa von Trierja, Quentina Tarantina in Pawla Pawlikowskega, uvod v letošnjo edicijo pa začenjajo s slovenskim trojčkom in filmom Ne bom več luzerka Urše Menart (prejemnica Vesne za najboljši film), ki jo bo pospremila tudi razstava slovenskih filmskih ustvarjalk in izid publikacije EkstremnoSlovensko, ki je posvečena filmskim pogovorom s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki so nastali v minulih treh letih.

Predvajali bodo tudi največje filmske uspešnice lanskega leta

Na filmski program so uvrstili tudi eno največjih uspešnic lanskega leta, film Bohemian Raphsody. Ksenija Arzenšek, pomočnica direktorja Mariboxa meni, da bo v ambientu letnega kina ta predstava še bolj čarobna.

Tradicionalnim sredam in sobotam smo dodali še dva petkova termina – enega s težko pričakovanim novim filmom Q. Tarantina,  Bilo je nekoč v Hollywoodu, ob koncu počitnic pa drugega, z japonsko risanko Mirai. Poudariti pa bi želela, da smo že lansko leto uvedli prodajo vstopnic preko spleta in to našim gledalcem omogočamo tudi letos. Z nakupom vstopnic preko spletnih strani Avditorija Lutkovnega gledališča in Mariboxa se boste izognili čakanju pred blagajno v Minoritih, filmske projekcije pa se bodo lahko začele pravočasno,” še dodaja Arzenškova.

S tradicijo želijo nadaljevati

Direktorica Lutkovnega gledališča Maribor, Katarina Klančnik Kocutar je izpostavila še razstava mariborske umetnice Natalije Črnčec, ki bo v Minoritski cerkvi vse poletje in se bo na dneve kino predstav odprla uro prej.

Kocutarjeva je dodala tudi, da je letni kino eden od treh ključnih programov, ki bogatijo avditorij zraven festivala Lent in Poletnega lutkovnega pristana: “Prav Letni kino je tisti, ki najbolj vztrajno, skozi oba poletna meseca vabi na eno najlepših, če ne celo najlepše letno prizorišče v mestu. Ob okrogli obletnici – 30. izdaji našega festivala Poletni lutkovni pristan, si želimo, da bi enako uspešno tradicijo doživel tudi Letni kino Minoriti v dobrem partnerstvu soorganizatorjev in s kakovostno programsko zasnovo nagovarjal obiskovalce še dolga leta.”

Uradna otvoritev Letnega kina Minoriti bo v soboto, 6. julija 2019, ob 21.00, v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, s projekcijo filma Ne bom več luzerka in pogovorom z režiserko Uršo Menart. Podrobnejši program najdete na tej povezavi.