Z razstavo posvečeno prehitro preminulemu Jerneju Šugmanu in Cankarjevim Pohujšanjem v dolini Šentflorjanski, se je v Mariboru tudi uradno pričel 53. Festival Borštnikovo srečanje.

Še nobena slovesnost me ni spravila v takšno žalost. Jernej Šugman je bil gigant, imel je velikanski talent, velikansko telo, velikansko srce, neprecenljivi občutek za empatijo, na videz neizčrpen vir energije in bil je neskončno duhovit. Bil je najbolj priljubljen, najbolj nagrajevan, najbolj cenjen, bil je najbolj ljubljen. Lansko leto, ko nas je šokiral s svojim odhodom, smo nemo obsedeli, samo gledali smo se in jokali smo,” je včerajšnjo razstavo v Vetrinjskem dvoru otvoril ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor.

Dva lista je držal v roki, z roko popisana in govoril, o veličini, radodarnosti, talentu Jerneja Šugmana, ki je bil tudi tesno povezan z Mariborom in Festivalom Borštnikovo srečanje. Ni šlo bolj simbolično, kot da se na dan uradne otvoritve festivala, naredi nekaj njemu v čast. In tako se je postavila razstava, s fotografijami, ki med štirimi koti opevajo njegov talent. V razstavnem prostoru Vetrinjskega dvora so v globokem razmišljanju, vsi skoraj prisluhnili, kaj imajo fotografije za povedati. Njegova družina, njegovi sodelavci, tesni prijatelji in tisti, ki so ga oboževali na odru, so se premikali po prostoru in se spominjali vseh vlog, ki jih je uprizoril ter na glas debatirali, kakšna sreča, da je že zaigral svojo življenjsko vlogo, za katero je bil ustvarjen, Kralja Ubuja.

Cankarjevo Pohujšanje še danes aktualno

Razstava, ki bo na ogled vse do 6. novembra, je tako otvorila uraden del začetka Festivala Borštnikovo srečanje, ki se je nato simbolično skozi mesto sprehodil do SNG Maribor, kjer je v nabito polni veliki dvorani gostovalo Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, ljubljanjske Drame, Mestnega gledališča Ljubljanjskega ter Cankarjevega doma. Kako se je vse skupaj zložilo, v Cankarjevem odru, na mariborskem odru, na otvoritvi. Staro besedilo, ki je z modernim pristopom k vizualizaciji in glasbi, še kako bilo današanje, tako 2018. Z uvodnim nagovorom je zbrane sprva pozdravil umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, Aleš Novak, ki je vajeti gledališkega praznika prevzel v začetku leta. Ta je dejal, da upa, da dvorana, ki dobesedno poka po šivih pomeni to, da je gledališče pomembno ter da se bo to številno občinstvo sedaj še deset dni zgrinjalo pred velika vrata gledališča in z zanimanjem gledalo prihajajoče predstave. Zbrane je nagovoril tudi župan MOM, dr. Andrej Fištravec.

Po dobro uro in pol trajajoči predstavi, se je pred in v Kazinski dvorani razvila slovesnost, kjer je šampanjec tekel v potokih, kramljalo se je o kulturi in gledališču ter jedlo odlično, saj so na pomoč priskočili študentje Višje šole za gostinstvo in turizem. Nato so se nekateri odpravili še na koncert Nane Milčinski, spet drugi so še dalje kramljali, tretje pa je vzela hladna noč, saj se danes Bortštnik nadaljuje. Pa uživajte v prazniku gledališča še naslednjih 10 dni!