Tat je iz avta že jemal mrežo, a mu je načrte preprečila prostovoljka.

Že lani so koprskima labodoma Gigi in Čupku tatovi ukradli mladičke. Starša sta nebogljene kepice, ki sploh še niso bili v vodi, klicala tako dolgo, da sta ostala brez glasu.

Letos tat spet na delu

Tudi letos mladičke, tokrat jih je osem, čuvajo prostovoljci. Po poročanju Primorskih novic se gnezdu na Bonifiki ponoči približujejo sumljivi ljudje in izgleda, da jih želijo ukrasti.

Kot pišejo Primorske novice časnik, je imela ena od prostovoljk, ki čuvajo labodjo družinico, pred dobrim tednom nočno bližnje srečanje s sumljivim obiskovalcem, ki je iz avtomobila že jemal mrežo in se približeval gnezdu.

Pri varovanju se sicer izmenjuje približno 30 prostovoljcev, a večina jih ima čas ob koncih tedna. Vsak je na straži po dve uri, izjemoma tri, ob vsaki predaji varovanja preštejejo osem mladičev.

Prostovoljci prosijo ljubitelje živali, naj se jim pridružijo.

Čupko je lani skupil hude poškodbe. Ugotovljeno je bilo, da je dobil brco s čevljem v prsni koš, najverjetneje ob tem, ko je branil mladiče. Koprski policisti so več časa preiskovali sum kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi, a storilcev niso nikoli našli.

Kolikor vemo, labodke prodajajo za okras privatnim posestvom z jezerci. Lani je o tem pisal Il Piccolo, ko je v začetku junija v Miljah izginilo 18 mladičkov in 2 odrasla laboda,” je najverjetnejši razlog za tovrstno početje lani opisala Božena Ambrozius, ena od prostovoljk. Po nekaterih informacijah naj bi male labodke na črnem trgu v Italiji prodajali za 1.200 evrov.