Družba Terme Maribor bo dokončno prodala svoje hotele, ostal ji bo le še hotel Habakuk.

Družba Terme Maribor, nekoč največji mariborski ponudnik nočitvenih kapacitet, gre v dokončno prodajo svojih hotelov. Predvidoma do konca oktobra bo novemu lastniku predala v upravljanje mestni hotel Orel in mladinski hotel UNI, v prodajnem postopku je hotel Piramida. Termam Maribor bo tako ostal le še hotel Habakuk, ki pa ga že tri leta prenavljajo.

Kakšna je višina kupnine za hotele, ni znano.

Kot je razvidno iz letnega poročila družbe, ki je že od leta 2013 preko projektnih podjetij, trenutno preko ciprske družbe MB Dailyrates management, v posredni lasti ruskega energetskega giganta Gazprom, mora kupec hotelov pogoje iz kupoprodajne pogodbe izpolniti najpozneje do 31. oktobra 2022.

Novi lastniki naj bi prevzeli večino zaposlenih in zvišali plače

Da je najverjetnejši novi lastnik hotelov maja letos registrirano podjetje M-Orel, je za STA potrdil njegov direktor Jure Hlebič. Za nakupom naj bi sicer po neuradnih informacijah stal znani mariborski gradbinec Renato Hlade. Hlebič je pojasnil, da so trenutno v zaključni fazi nakupa, kakšnih presenečenj pa pri tem ne gre pričakovati. Poslovanje hotelov s skupaj 126 sobami in 271 ležišči bo po njegovih zagotovilih teklo nemoteno, novi lastniki pa bodo prevzeli tudi večino zaposlenih.

Strategije hotelov za zdaj ne bodo menjali, na srednji rok pa načrtujejo predvsem nekaj energetskih investicij, saj so bili notranji prostori objektov pred nekaj leti že obnovljeni.

Prevzem s strani novih lastnikov v kratkem pričakujejo tudi v Sindikatu gostinstva in turizma. Kot je za STA povedal njegov predsednik Kristjan Lasbaher, sicer tudi sam sindikalni predstavnik v Termah Maribor, naj bi novi lastnik prevzel deset zaposlenih, ki so že doslej delali v teh hotelih, dva pa naj bi se upokojila. “Gre večinoma za sobarice in receptorke, saj so za vzdrževanje in kuhinjo skrbeli zaposleni v Piramidi. Ti so z vsem skupaj že seznanjeni in novi delodajalec jim tudi že ponuja višje plače,” je dodal.

Kdaj bodo hotel Habakuk vendarle odprli?

Medtem ko sta v igri za nakup Piramide dva potencialna kupca, neuradno naj bi bili eni od njih tudi aktualni lastniki Vinaga, še vedno ni odprt hotel Habakuk pod Pohorjem. V Termah Maribor so že kar nekajkrat napovedovali njegovo odprtje, a se to še ni zgodilo. Menda naj bi odpravljali zadnje tehnične težave, tako da naj bi v kratkem vendarle začeli sprejemati prve goste.

Terme Maribor so v zadnjih letih že prodale trgovine Travel Shop in gostilno Štajerc, pozneje pa medicinski center Fontana, hotel Bellevue na Pohorju in gostilno Pri treh ribnikih.

Lansko leto Terme Maribor zaključile z milijonskimi izgubami

Iz letnega poročila, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je še razvidno, da so Terme Maribor lani beležile le še 2,2 milijona evrov prihodkov, kar je sicer dobrih 700.000 evrov več kot leto prej, ob tem pa je treba upoštevati, da je v obeh letih na poslovanje precej vplivalo tudi zaprtje zaradi epidemije. Zaradi slednjega so prejeli tudi 740.000 evrov državnih subvencij, vseeno pa so leto 2021 zaključili z novimi skoraj šestimi milijoni evrov izgube oziroma z dobrim milijonom evrov manj kot leto prej.

Medtem je doslej pretežno turistično in trgovsko podjetje že pripravilo spremenjeno strategijo in vizijo, saj bodo po prodaji Piramide spremenili svojo osnovno dejavnost in bodo s preostalimi nekaj zaposlenimi upravljali hčerinsko družbo HBP, ki ima v lasti hotel Habakuk, poroča STA.