Prepoved uporabe kitajske opreme v švedskih telekomunikacijskih omrežjih ni prava odločitev, trdi prvi mož Ericssona. To namreč zavira prosti trg in konkurenco, na čemer je zgrajen tako Ericsson kot tudi Švedska.

Börje Ekholm je v pogovoru za časnik Financial Times (FT) priznal, da bi švedske oblasti morale razmisliti o svoji odločitvi, da Huawei izključi iz boja za omrežje 5G. Razume sicer, da so telekomunikacijska omrežja povezana z vprašanjem varnosti in bodo v prihodnje še bolj, a se je po njegovo švedska odločitev oddaljila od usmeritev EU. Te stremijo k uravnoteženosti med nacionalno varnostjo in svobodno konkurenco.

»Konkurenca nas dolgoročno izboljšuje«

»Sem med tistimi, ki verjamemo, da nas konkurenca dolgoročno izboljšuje. Kratkoročno je sicer lahko boleče, a nas na dolgi rok spodbuja, da smo bolj inovativni in ustvarjamo boljše izdelke za naše uporabnike,« je dejal Ekholm.

Kitajska se je na švedsko odločitev seveda pritožila, kar je zamaknilo novembrsko dražbo frekvenc za omrežje pete generacije. Ekholm je za FT ob tem povedal, da pričakuje, da se bo splošno uvajanje novih telekomunikacijskih omrežij zavleklo, in dodal, da bi moral biti politični interes Evrope čim hitrejše uvajanje 5G. V nasprotnem primeru bo zaostala za drugimi, kot se je to zgodilo z aplikacijami za 4G, v čemer prednjačijo ameriška in kitajska podjetja.