Ravnanje proti Huaweiju je neetično in neameriško, je v intervjuju za Bloomberg Businessweek dejal Brad Smith, predsednik in glavni pravnik Microsofta. „Takšne odločitve bi morale imeti trdno osnovo v resnici, logiki in pravni državi,“ je prepričan Smith.

Huawei, ki je na črni listi za ZDA tveganih tujih tehnoloških podjetij, je ena od ključnih strank za Microsoftove Windowse, ki so naloženi na njihove prenosnike. A Smitha skrbijo napovedane še ostrejše omejitve za izvoz novih tehnologij, na katere Microsoft veliko stavi, vključno z umetno inteligenco in kvantnim računalništvom. „Ne morete biti vodilni na svetu, če svoje tehnologije ne morete ponesti v svet,“ pravi Smith.

Omejitve vplivale na tehnološki sektor

Opozarja tudi, da ameriške omejitve za Huawei vplivale na celoten tehnološki sektor, še najbolj na ameriškega. „Dovoliti tehnološkemu podjetju, da lahko prodaja izdelke, ne pa tudi kupuje operacijski sistem ali čipe, je kot reči hotelskemu podjetju, da lahko odpre svoja vrata, v sobe pa ne sme namestiti postelj ali pa hrane v hotelsko restavracijo. V vsakem primeru je preživetje tega podjetja pod vprašajem,“ je v pojasnilo Donaldu Trumpu nazoren Smith.

Prepoved lahko predstavlja tveganje

Microsoft je ministrstvo za trgovino zaprosil, da razmisli o prepovedi prodaje določenim podjetjem oziroma za posebne namene, ki bi lahko predstavljali tveganje za nacionalno varnostno, kot so na primer univerze, povezane s kitajsko vojsko. Podjetje namreč želi zagotoviti, da se bodo lahko nadaljevale akademske čezmejne raziskave, vključno z njihovim centrom v Pekingu Microsoft Research Asia.