V koaliciji ne nasprotujejo morebitni ustanovitvi preiskovalne komisije DZ o nakupih zaščitne opreme v času epidemije. Vendar se sprašujejo, ali je čas, ko epidemija še traja, primeren za izvedbo takšne preiskave.

Slika je simbolična

V koaliciji ne nasprotujejo morebitni ustanovitvi preiskovalne komisije DZ o nakupih zaščitne opreme v času epidemije, kar napovedujejo v opoziciji. Vendar se sprašujejo, ali je čas, ko epidemija še traja, pravi za takšno preiskavo, so navedli za STA.

V LMŠ že pripravljajo besedilo zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o nabavah zaščitne opreme za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Po besedah poslanke LMŠ Jerce Korče je prav, da dvome o morebitnih nepravilnostih razčiščujejo sproti. Podpise bodo prispevali tudi v SAB, naklonjeni so ji v Levici in SD. So pa v SD dodali, da se bodo do zahteve opredelili, ko jo bodo prejeli.

V LMŠ že pripravljajo besedilo zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o nabavah zaščitne opreme za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

SDS: Opozicija ima legitimno pravico ustanoviti preiskovalko

V SDS menijo, da ima vsakokratna opozicija legitimno pravico ustanoviti preiskovalno komisijo, če se ji zdi to smiselno, so navedli. Kljub temu pa ocenjujejo, da ustanovitev take komisije v času soočanja z epidemijo novega koronavirusa in ko je še posebej pomembno, da “vsi skupaj svoje moči usmerimo v zajezitev epidemije in sprejemanje ukrepov za ublažitev posledic epidemije, ni najbolj smiselna”.

Kljub temu pa ocenjujejo, da ustanovitev take komisije v času soočanja z epidemijo novega koronavirusa in ko je še posebej pomembno, da “vsi skupaj svoje moči usmerimo v zajezitev epidemije in sprejemanje ukrepov za ublažitev posledic epidemije, ni najbolj smiselna”.

V NSi, ki zagovarja preglednost in ekonomično porabo javnih sredstev, v parlamentarni preiskavi o nakupu zaščitne opreme ne vidijo težave. “Z veseljem bomo prišli pojasnit težave pri nabavi opreme, do katerih je prišlo zaradi praznih skladišč blagovnih rezerv, ki smo jih prevzeli od vlade Marjana Šarca,” so zagotovili.

DeSUS: Ostaja vprašanje primernosti časa

Glede na to predlagajo, da preiskovalna komisija razišče tudi vzroke in odgovornost tistih, ki so dopustili, da je “sistem odpovedal in v času izbruha epidemije nismo imeli zagotovljenih obveznih rezerv zaščitne opreme”.

Komisija za preprečevanje korupcije je računskemu sodišču že predlagala revizijo postopkov pri nakupu zaščitnih sredstev, pa so spomnili v SMC. Hkratno politično preiskovanje istega primera se jim zdi vprašljivo in tudi nepotrebno, saj bodo cilji obeh postopkov gotovo zelo podobni, so prepričani.

Glede na to predlagajo, da preiskovalna komisija razišče tudi vzroke in odgovornost tistih, ki so dopustili, da je “sistem odpovedal in v času izbruha epidemije nismo imeli zagotovljenih obveznih rezerv zaščitne opreme”.

Podobno kot poslanske skupine drugih koalicijskih strank tudi v DeSUS v sprožitvi parlamentarne preiskave ne vidi nič spornega. “Ostaja pa vprašanje primernosti časa,” menijo.