Jeklarno Azovstal v Mariupolju je v soboto uspelo zapustiti najmanj 20 civilistom, med katerimi je tudi več otrok, sta potrdili tako ukrajinska kot ruska stran. Gre za prvo skupino, ki je odšla iz obsežnega industrijskega kompleksa, odkar je aprila ruska vojska okrog njega sklenila obroč.

Na evakuacijo bi naj čakalo več sto civilistov

Po navedbah pripadnikov ukrajinskega bataljona Azov, ki branijo kompleks, je odšlo 20 civilistov, ki naj bi se napotili proti mestu Zaporožje, približno 225 kilometrov proti severozahodu. Podobno je poročala tudi ruska tiskovna agencija Tass, le da navaja odhod 25 civilistov.

V kompleksu, še edinem delu mesta v ukrajinskih rokah, naj bi se poleg ukrajinskih vojakov v izjemno slabih razmerah nahajalo še več sto civilistov. Predhodni poskusi njihove evakuacije so bili neuspešni. V načrtu je bila sicer evakuacija pod okriljem Združenih narodov, a kot piše francoska tiskovna agencija AFP, zaenkrat ni jasno, kdo je poskrbel za sobotni umik prvih civilistov. Prav tako še ni znano njihovo stanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video sporočilu v soboto zvečer zatrdil, da Kijev dela vse, da bi zagotovil izvedbo evakuacije iz Mariupolja.

Dokončen padec mesta v ruske roke bi pripomogel k načrtom ruske vojske, da zavzame celoten jug Ukrajine, kar bi ji omogočilo povezave med proruskimi separatističnimi območji na vzhodu s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Mesto je uničeno

Mariupolj je sicer v veliki meri uničen. Najnovejši satelitski posnetki zasebnega ameriškega podjetja Maxar, posneti v petek, prikazujejo obsežno uničenje v mestu, vključno z jeklarno Azovstal.

Rusija nadaljuje ofenzivo tudi drugod po Ukrajini, najhuje je na vzhodu, a napadov so deležna tudi mesta, kot je Odesa.

Zelenski je ponoči zatrdil, da je bilo v dveh mesecih vojne v Ukrajini ubitih že okrog 23.000 ruskih vojakov. Uničenih naj bi bilo tudi več kot tisoč tankov in skoraj 2500 vojaških vozil. Ruskim vojakom je položil na srce, naj si rešijo življenje. “Bolje, da preživite v Rusiji kot umrete na naši zemlji,” je dejal.

STA