Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da so dobili poročila o več sto primerih posilstev, ki so jih v Ukrajini na ozemljih, od koder se je nedavno umaknila ruska vojska, zagrešili ruski vojaki. V videonagovoru litovskemu parlamentu je Zelenski dejal, da so bili žrtve spolnih napadov tudi majhni otroci.

“Večje groze si sploh ni mogoče zamisliti”

Na območjih, od koder so se umaknili okupatorji, se nadaljuje odkrivanje in beleženje vojnih zločinov, ki so jih zagrešili ruski vojaki,” je dejal Zelenski. “Vsak dan odkrivamo nova množična grobišča. Zbirajo se pričanja, na tisoče žrtev, na stotine primerov mučenj. Trupla odkrivamo v kleteh in jarkih. Zabeleženih je bilo več sto primerov posilstev, tudi mladih deklet in otrok, celo dojenčka,” je še povedal.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je v odzivu na te navedbe dejal, da si večje groze sploh ni mogoče zamisliti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizacije za človekove pravice na podlagi pričanj žrtev opozarjajo, da se posilstva v Ukrajini uporabljajo kot “orožje“. AFP navaja Ukrajinko, ki je povedala, da sta jo ruska vojaka napadla, potem ko sta izvedela, da je njen mož v vojski.

Zelenski je sicer v nagovoru litovskemu parlamentu mednarodno skupnost znova pozval, naj pomaga njegovi državi pri obrambi proti ruskim silam. Poleg tega je EU spet pozval, naj se odpove ruskemu plinu, s prihodki od katerega Moskva financira vojno v Ukrajini.

STA