Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da bi moral ameriški predsednik Joe Biden obiskati Ukrajino. Kot je dejal, je v Ukrajino povabil tudi francoskega kolega Emmanuela Macrona, da se iz prve roke prepriča, da ruske sile tam izvajajo genocid.

To je njegova odločitev, seveda,” je glede obiska Bidna v Ukrajini dejal Zelenski in dodal, da bodo kakršni koli načrti odvisni od varnostnih razmer. Kljub temu ocenjuje, da je verjetno, da bo Biden “v nekem trenutku” prišel v Ukrajino.

V ZDA razmišljajo o obisku, tveganje za obisk predsednika pa je preveliko

Washington naj bi razmišljal o tem, da bi v Ukrajino poslal obrambnega ministra Lloyda Austina ali državnega sekretarja Antonyja Blinkna, vendar pa je Bela hiša za zdaj izključila možnost tveganega potovanja predsednika v Kijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je minuli teden rusko vojno v Ukrajini označil za genocid, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa obtožil, da želi izbrisati samo idejo Ukrajine. Teh obtožb pa na novinarsko vprašanje francoski predsednik Emmanuel Macron pred dnevi ni želel ponoviti. Kot je opozoril, bi morali biti svetovni voditelji previdni pri izbiri besed, saj verbalna eskalacija ne bo pomagala končati vojne.

Kot je dejal Zelenski v petkovem pogovoru za CNN, ki je bil objavljen danes, je Macrona povabil, da obišče Ukrajino in se sam prepriča, da ruske sile v Ukrajini izvajajo “genocid”.

Mislim, da želi zagotoviti, da bi Rusija sodelovala v dialogu,” je glede potez Macrona dejal Zelenski, ki je minuli teden Macronovo odklonilno stališče do uporabe izraza genocid označil kot razočaranje.

“Rekel sem mu, da želim, da razume, da to ni vojna, ampak nič drugega kot genocid,” je za CNN povedal Zelenski. “Povabil sem ga, naj pride, ko bo imel priložnost. Prišel bo in videl in prepričan sem, da bo razumel,” je dodal.

STA