Skrbi ga tudi možnost ruske uporabe taktičnega jedrskega orožja, poročajo tuje tiskovne agencije.
Po navedbah Zelenskega je na ruski strani umrlo okoli 20.000 vojakov. V Moskvi so sicer doslej potrdili okoli 1350 smrtnih žrtev med svojimi vojaki, po ocenah zahodnih služb pa jih je v resnici umrlo več tisoč.

Številk o umrlih vojakih na nobeni strani od 24. februarja, ko se je začela vojna, ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja britanski BBC.

Zelenski: Ruske uporabe jedrskega orožja ni mogoče izključiti

Zelenski je za CNN še dejal, da ni mogoče izključiti ruske uporabe jedrskega orožja. Na vprašanje CNN, ali se boji, da bo Moskva uporabila taktično jedrsko orožje, je dejal, da se tega boji, tako kot ves svet.

V večernem nagovoru Ukrajincem preko družbenih omrežij pa je Zelenski povedal, da so vprašalnik za vstop v EU, ki ga je prejšnji teden v Kijev prinesla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, že skoraj izpolnili. “Odgovore bomo kmalu posredovali Bruslju,” je dodal.

Dejal je še, da je težko napovedati, kako dolgo bo trajala vojna. Po njegovi oceni bosta odločilna dva dejavnika.

“Uspeh naše vojske na bojišču je res pomemben. Zgodovinsko pomemben, a ne dovolj, da bi že osvobodili domovino in pregnali okupatorje. Še se bomo morali boriti,” je dejal.

Dodal je, da so pomembne tudi sankcije proti Rusiji. “So ekonomsko boleče. A še vedno ne dovolj, da bi ruski vojaški stroj ostal brez sredstev,” je opozoril. Dodal je, da hitreje ko bodo dobili orožje, močnejši bo njihov položaj in mir bo prišel hitreje.
STA