Ukrajinski namestnik ministra za kmetijsko Taras Vysotsky je dejal, da ruske sile iz okupiranih ozemelj Ukrajine kradejo gromozanske količine žita. Po njegovih ocenah bi lahko ukradli že 1,5 milijona ton žita, ki je bilo shranjeno na okupiranih ozemljih. Ukrajina je četrta največja izvoznica žit na svetu, lani je prodala 44,7 milijona ton. Izvoz se je od ruske invazije močno zmanjšal.

Ukrajina: Zahtevamo, da Rusi prenehajo krasti žito

V četrtek je ukrajinsko zunanje ministrstvo sporočilo, da ostro obsoja ruska kazniva dejanja pri kraji pridelkov kmetov v regiji Kherson na jugu Ukrajine. Več podrobnosti o domnevni kraji žita v Hersonu, kjer prestolnico zasedajo ruske sile, ni znanih.

Kraja žita iz regije Herson, blokiranje pošiljk iz ukrajinskih pristanišč in razstreljevanje ladijskih poti ogroža svetovno varnost preskrbe s hrano. Zahtevamo, da Rusija ustavi nezakonito krajo žita in da prosto pot trgovskim ladjam,” je dodal.

Kremelj je sicer zatrdil, da o kraji žita ne beležijo nobenih podatkov. Po spletu je sicer zaokrožil zgornji video, ki bi naj prikazoval Ruse, ki s tovornjaki odvažajo velike količine žita.

Ukrajinska in ruska vojska različno o vojaških uspehih v Ukrajini

Ukrajinska vojska je v svojem poročilu o poteku spopadov poročala o novih ruskih napadih, s poudarkom na vzhodu Ukrajine, pri čemer navaja, da Rusija ni zabeležila vojaških uspehov. Ruska stran medtem poroča, da so njihove sile zadele na stotine vojaških objektov v Ukrajini, poroča STA.

Spopadi se nadaljujejo,” piše v današnjem poročilu generalštaba ukrajinske vojske. V bližini mesta Izjum v regiji Harkov Rusija še naprej kopiči svoje sile za napade. Ruske oborožene sile poskušajo na več mestih napredovati v notranjost države, vendar so bili napadi odbiti, poročilo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Še naprej ostaja nejasna situacija okoli jeklarne Azovstal v južnem mestu Mariupolj. Po ruskih informacijah naj bi se v bunkerjih industrijskega območja skrivalo okoli 2500 ukrajinskih borcev in tujih plačancev. Po podatkih Kijeva pa tam na evakuacijo čaka tisoč civilistov, tudi otroci.

V regiji Dnipropetrovsk so ruske enote streljale na cilje z raketami in topništvom. Ruske oborožene sile se pri tem delno prerazporejajo in krepijo svoje enote. Na separatističnih območjih Luganska in Donecka na vzhodu države, kjer sedaj poteka glavnina spopadov, so ukrajinske sile odbile 14 napadov. Uničile so tudi enajst tankov, devet dronov in sedem topniških sistemov, poroča dpa.

Rusija poroča o vojaških uspehih

Rusija sicer poroča o vojaških uspehih v Ukrajini. Po navedbah ruske vojske so v novih raketnih in topniških napadih zadeli na stotine vojaških objektov v Ukrajini. Rusko letalstvo je ponoči uničilo štiri skladišča streliva in skladišče goriva na vzhodu, je v Moskvi danes sporočilo ministrstvo za obrambo.

Po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Igorja Konašenkova je bilo v napadih “uničenih” tudi 120 ukrajinskih borcev, navaja dpa.

Rusko topništvo pa je ponoči zadelo 389 vojaških objektov, vključno s številnimi položaji ukrajinskih enot. Ruska zračna obramba je sestrelila 18 brezpilotnih letal. Po besedah Konašenkova so doslej onesposobili več kot 2600 ukrajinskih tankov in oklepnikov, okoli 650 dronov, 142 letal in 112 helikopterjev. Teh podatkov sicer ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja dpa.