Rusija trdi, da je bil vzrok za eksplozijo požar, Ukrajina pa je dejala, da sta raketno križarko zadeli dve protiladijski raketi, a svojih trditev za zdaj še ni podkrepila z dokazi. Gre za največjo izgubo ruske mornarice po katastrofi podmornice Kursk, poroča portal 24ur.

Rusi prepričani, da je prišlo do požara

Da je prišlo do eksplozije in poškodbe ladje, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax sporočilo rusko obrambno ministrstvo. “Zaradi požara na raketni križarki Moskva je eksplodiralo strelivo. Ladja je bila resno poškodovana,” so sporočili. Gre še za en vojaški spodrsljaj za Rusijo, ki je od začetka invazije na Ukrajino 24. februarja utrpela že vrsto udarcev.

12.500-tonska ladja ima običajno okoli 500 člansko posadko, zaradi eksplozije so evakuirali vse. Ministrstvo je sporočilo še, da je za eksplozijo kriv požar, vzrok zanj pa še preiskujejo. 

Vojna ladja Moskva, ki so jo izdelali leta 1983, je bila oborožena s 16 protiladijskimi križarskimi raketami “Vulkan” z dosegom najmanj 700 km, so poročale ruske tiskovne agencije. Križarka je narejena za boj proti letalonosilkam, ki so sicer tudi glavno orožje ameriške mornarice, poroča 24ur.

So križarko zadeli Ukrajinci z raketama?

Ukrajina je medtem zatrdila, da so danes napadli rusko vojno ladjo v Črnem morju. Eden od ukrajinskih uradnikov je dejal, da sta raketno križarko zadeli dve protiladijski raketi, a svojih trditev za zdaj še ni podkrepil z dokazi, poroča Reuters.

“Projektili Neptun, ki varujejo Črno morje, so ruski ladji povzročili zelo resno škodo. Slava Ukrajini!” je po poročanju Sky Newsa v Telegramu zapisal guverner Odese Maksim Marčenko.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič pa je sporočil, da se je s križarko zgodilo nekaj presenetljivega in da ne razumejo točno, kaj se je zgodilo, poroča 24ur.