Avstrijski portal o javnem zdravju Gesundheit.av je v včerajšnjem pismu avstrijsko vlado opozoril, da pri izdelavi načrta o uvedbi in poteku obveznega cepljenja niso bili upoštevani vsi vidiki. Po njihovem mnenju so potrebne spremembe glede tehnične izvedbe obveznega cepljenja, določanja izjem glede cepljenja in časovnice, piše Kronenzeitung.

Potreben nadzor nad ujemanjem podatkov

Izvedbeni partnerji cepljenja bi po mnenju avstrijskega zdravstvenega portala lahko zagotovili ustrezno tehnično izvedbo obveznega cepljenja vsaj do 1. aprila 2022. Poleg tega opozarjajo, da centralni zdravstveni register, ki bi bil podlaga za izvedbo obveznega cepljenja, še vedno ne zajema vseh prebivalcev Avstrije, ki so denimo prijavljeni v Avstriji, vendar nimajo številke zdravstvenega zavarovanja.

Na avstrijskem zdravstvenem ministrstvu so sicer mnenja, da bi moral zakon o obveznem cepljenju kljub temu stopiti v veljavo v začetku februarja, kot je bilo sprva načrtovano. 

Oblasti morajo po njihovem mnenju dosledno nadzirati skladnost cepljenih oseb z registrom prebivalstva. Prva primerjava podatkov je v predlogu zakona predvidena za 15. marec. Če bo iz navedb v postopku ocenjevanja razvidno, da je “sprememba roka potrebna iz tehničnih razlogov, bo to seveda upoštevano,” je po poročanju Kronenzeitunga dejal tiskovni predstavnik