Svet je v sredo pozno popoldan pretresla novica o smrti legende Tine Turner.

Tina Turner, ikonična kraljica rock’n rolla, je zaradi dolgotrajne bolezni umrla po naravni poti, je za Daily Mail potrdil Bernard Doherty njen tiskovni predstavnik. Ob tem je dodal, da je svet je izgubil glasbeno legendo in vzornico.

Vzrok smrti Tine Turner

V poznejšem obdobju svojega življenja je Turner javno spregovorila o svojih zdravstvenih težavah in se zavzemala za ozaveščenost o zdravju. Dva meseca pred svojo smrtjo, je ob mednarodnem dnevu ledvic, na Instagramu pisala o težavah s svojimi ledvicami. “Moje ledvice so žrtve moje nevednosti, da bi moral svoj visok krvni tlak zdraviti s konvencionalno medicino. S tem sem se izpostavila veliki nevarnosti, ker sem zavračala soočenje z realnostjo, da potrebujem vsakodnevno, vseživljenjsko zdravljenje z zdravili. Dolgo sem verjela, da je moje telo nedotakljiv in neuničljiv grad.”

Tina Turner je na spletni strani ShowYourKidneysLove tudi napisala blog objavo o lastnih osebnih težavah pri skrbi zase. “Že dolgo časa trpim zaradi hipertenzije, ki so jo diagnosticirali leta 1978, vendar sem ji posvečala malo pozornosti. Ne spomnim se, da bi dobila pojasnilo o tem, kaj visok krvni tlak pomeni ali kako vpliva na telo. Visok krvni tlak sem smatrala za nekaj običajnega, zato se nisem zares trudila, da bi ga nadzorovala. Leta 1985 mi je zdravnik predpisal tablete, ki sem naj bi jih vzela eno na dan, in s tem se je zgodba končala.”

S tem se nisem več ukvarjala. Po možganski kapi leta 2009 zaradi slabo nadzorovane hipertenzije sem se borila, da bi se ponovno postavila na noge. Takrat sem prvič izvedela, da moje ledvice več ne delujejo dobro. Funkcionalnost ledvic je že izgubila 35 odstotkov. Poskušala sem izvedeti več o njihovem delovanju in pomenu. Večina ljudi verjetno ne ve niti, kje se ledvice nahajajo in kaj so, dokler njihovo zdravje ni ogroženo“, je še zapisala v blogu, ki ga povzema portal stylecaster.com.

Obžaluje tveganje z alternativno medicino

Na portalu Stylecaster so še zapisali, da se je Tina Turner upirala ideji o stalnem jemanju tablet, vendar je iskala drugačen pogled na stvari. “Ko mi je prijatelj predlagal drugačen pristop in mi priporočil homeopatskega zdravnika v Franciji, nisem oklevala. Moja konvencionalna zdravila so bila nadomeščena z homeopatskimi zdravili. Povedali so mi, naj jih vedno jemljem, pijem, pijem. Po nekaj časa sem se resnično počutila bolje.

Če bi imela kakršno koli predstavo o tveganju, ki sem ga sprejela, nikoli ne bi tvegala z alternativno medicino. Zdravniki so mi zelo jasno povedali, da so posledice moje odločitve nepopravljive. Funkcionalnost mojih ledvic je dosegla najnižjo točko,” je Turnerjeva sklenila v zapisu.