Danes naj bi prek Ukrajine dobavili 72 milijonov kubičnih metrov plina, potem ko so ga v torek še več kot 88 milijonov kubičnih metrov.

Operater ukrajinskega plinovodnega omrežja je v torek sporočil, da je več objektov prenosnega omrežja na območju, ki ga je zasedla ruska vojska, ter da posledično ne morejo izvajati operativnega in tehnološkega nadzora nad tranzitno točko Sohranivka, kompresorsko postajo Novopskov in drugimi objekti. To skladno s pogodbami predstavlja okoliščine višje sile in GTSOU ne bo mogel nadaljevati s transportom plina prek te točke na meji z Rusijo, so navedli.

Ukrajinska stran informacije še ni potrdila

O ustavitvi dobave danes poročajo tudi ruske tiskovne agencije, medtem ko ukrajinska stran informacije še ni potrdila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski energetski velikan Gazprom je tako danes potrdil, da prek Ukrajine v Evropo teče manj plina. “Gazprom od 11. maja za tranzit prek ukrajinskega ozemlja dobavlja 72 milijonov kubičnih metrov ruskega plina,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax povedal tiskovni predstavnik podjetja Sergej Kuprijanov. V sredo je bil obseg naročil pri 95,8 milijona kubičnih metrov.

Preko plinovoda v regiji Lugansk običajno v Evropo steče 32,6 milijona kubičnih metrov plina dnevno. To je skoraj ena tretjina vsega ruskega plina, ki prek Ukrajine prihaja v Evropo.

Iz Gazproma so še sporočili, da niso “dobili nobene potrditve obstoja višje sile”. Ukrajinci so v zadnjih tednih na tranzitni točki Sohranivka delali povsem “neovirano”, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev poziva k ostrejšim sankcijam proti Moskvi

Po podatkih nemške zvezne agencije za omrežje se je dobava plina v Nemčijo preko Ukrajine zmanjšala za četrtino, vseeno pa energetski strokovnjaki zagotavljajo, da je stanje trenutno še obvladljivo. “To količino trenutno pokrivamo z večjim pretokom zlasti z Norveške in Nizozemske,” je po poročanju dpa sporočila agencija.

Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo junija je bilo ob začetku današnjega trgovanja treba odšteti 1124 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina oz. 103 evre za megavatno uro, kar je bilo okoli štiri odstotke več kot v torek, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Cene so v nadaljevanju padle. Trenutno je treba za megavatno uro odšteti okoli 94 evrov.

Spopadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo. Kijev ves čas poziva k ostrejšim sankcijam proti Moskvi, a številne Evropejce skrbi prav dobava plina, saj alternative ruskemu plinu praktično ni, še navaja AFP.

STA