Litva je zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki traja že dva tedna, podaljšala izredne razmere do 21. aprila. Te je uvedla ob začetku ruskega napada na sosednjo državo 24. februarja. Baltska država, ki meji na Rusijo, iz bojazni pred morebitno rusko vojaško grožnjo krepi svoj arzenal z raketami, ki jih bo kupila od ZDA.

Prepovedano predvajanje ruskih ali beloruskih programov

Vladni sklep o podaljšanju izrednih razmer, ki so jih v Litvi razglasili ob ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja, je v Vilniusu danes potrdil parlament te baltske države, ki je hkrati članica EU in Nata, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grožnje, ki so privedle do uvedbe teh ukrepov za zaščito nacionalne varnosti in javnega reda, niso izginile, celo povečale so se, je opozorila predsednica parlamenta Viktorija Cmilyte-Nielsen.

Litvo močno skrbi za lastno varnost, saj meji na Rusijo in njeno zaveznico. 

Razglasitev izrednih razmer oblastem omogoča, da lahko ustavijo in preiščejo vozila in ljudi na obmejnem območju. V tem obdobju bodo tudi povečali zaščito strateških objektov in infrastrukture, prav tako je prepovedano predvajanje ruskih ali beloruskih radijskih in televizijskih programov, še navaja dpa.

Litva meji na rusko eksklavo Kaliningrad ter na Rusijo in njeno zaveznico Belorusijo. Litvo spričo ruskega vdora v Ukrajino močno skrbi za lastno varnost.

Krepitev obrambne in bojne sposobnosti

Država bo zato od ZDA kupila protitankovske rakete tipa javelin ter drugo orožje in opremo v vrednosti 36 milijonov evrov. Litovsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so z vlado v Washingtonu o tem podpisali ustrezen dogovor. Podrobnosti glede količine raketnih sistemov niso navedli.

“Povečanje zalog litovske vojske s temi sistemi je v zelo težkih geopolitičnih razmerah po ruski invaziji na Ukrajino še posebej pomembno,” je v izjavi navedel obrambni minister Arvydas Anusauskas. Z omenjenimi raketnimi sistemi se bo okrepila obrambna in bojna sposobnost litovskih oboroženih sil, je še dejal po poročanju dpa.