Po več drugih evropskih državah in ZDA so hepatitis neznanega izvora potrdili tudi pri devetih otrocih v Italiji. V nobenem primeru sicer zaenkrat ni bila potrebna presaditev jeter, je pa potek bolezni posebej hud pri štiriletnem dečku, ki ostaja v pediatrični bolnišnici v Rimu.

Prepeljali so ga v Rim

Dečka so hospitalizirali zaradi težav z dihanjem in bolečin v spodnjem delu trebuha. Sprva so ga sprejeli v bolnišnico v mestu Prato v Toskani, potem ko se mu je stanje hitro poslabšalo in so jetrni testi potrdili, da gre verjetno za primer akutnega hepatitisa, pa so ga prepeljali v Rim.

Test na novi koronavirus je bil sicer negativen, ima pa deček veliko število protiteles, na osnovi česar zdravniki sklepajo, da je v preteklosti preživel okužbo z virusom sars-cov-2, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na italijanskem ministrstvu za zdravje so medtem potrdili, da so v državi zabeležili že več primerov akutnega hepatitisa pri otrocih, ki jih zdaj preučujejo. Akuten in hujši hepatitis pri otrocih je sicer nekaj novega in neobičajnega, zato obstaja sum, da gre za nov virus, poroča STA.

Kako je s hepatitisom pri nas?

Po objavi članka, da v Sloveniji za zdaj še ni potrjenega primera, se je na uredništvo obrnilo nekaj bralcev, ki trdijo, da vsaj en potrjen primer obstaja tudi na mariborski pediatriji.

Na pediatriji podatka niso ne ovrgli ne potrdili, temveč so nas preusmerili na službo za stike z javnostjo.

Vest smo pisno preverjali na oddelku pediatrije in pri službi za stike z javnostjo UKC Maribor. Na pediatriji podatka niso ne ovrgli ne potrdili, temveč so nas preusmerili na službo za stike z javnostjo. Ta uradne izjave za zdaj še ni podala.