To naj bi se zgodilo že ta mesec, kar bo prva takšna kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN po letu 2017. Američani so obenem spet predlagali dialog o tem vprašanju.

Pripravljeni še ta mesec

Severna Koreja je letos od januarja izvedla 14 preizkusov raketnih izstrelkov, kar pomeni 14 kršitev resolucij VS ZN, kjer Kitajska in Rusija blokirata mednarodne obsodbe.

Namestnica tiskovnega predstavnika State Departmenta Jalina Porter je dejala, da bo Severna Koreja pripravljena na preizkus še ta mesec, ocena pa je v skladu z uradnimi izjavami Pjongjanga. “Informacijo smo delili z zavezniki in partnerji, s katerimi se bomo še naprej tesno usklajevali,” je dejala.

Biden se bo 10. maja udeležil inavguracije novega predsednika Južne Koreje Yoon Suk-yeola, ki grozi s tršo linijo do revne, vendar dobro oborožene sosede.

Ameriški predsednik Joe Biden ta mesec potuje na obisk Japonske in Južne Koreje, Pjongjang pa mu kot kaže pripravlja dobrodošlico v Azijo na svoj način. Biden se bo 10. maja udeležil inavguracije novega predsednika Južne Koreje Yoon Suk-yeola, ki grozi s tršo linijo do revne, vendar dobro oborožene sosede.

Med Trumpovim mandatom kar tri srečanja

Severna Koreja je doslej izvedla šest preizkusov jedrskega orožja, po nekaj odmevnih grožnjah med Washingtonom in Pjongjangom v času predsednika ZDA Donalda Trumpa pa se je retorika unesla. Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta imela tri srečanja, ki niso pripeljala do nobenega napredka, vendar pa je Pjongjang tiste čase vsaj dal mir s provokacijami.

Po Bidnovem prevzemu oblasti pa se je spet začelo. Bidnova vlada je pripravljena na pogajanja, vendar pa režimu v Pjongjangu ne namerava dajati legitimnosti s srečanji na vrhu. “ZDA so še naprej zavezane diplomaciji in k temu pozivamo Severno Korejo,” je v petek izjavil državni sekretar Antony Blinken.

ZDA v maju predsedujejo Varnostnemu svetu ZN in nameravajo dati na dnevni red vprašanje Severne Koreje, čeprav kakšnih resnih ukrepov zaradi Kitajske in Rusije ni pričakovati. ZDA bodo zato same zaostrovale sankcije, kot so storile že v petek z uvedbo sankcij proti mešetarju z virtualnimi valutami Blender.io, ki Severni Koreji pomaga pri oborožitvenih programih.

STA