Ameriški slovar Merriam-Webster je včeraj razglasil besedo leta 2021. Uganete, katera je?

Fotografija je simbolična.

Ameriški slovar Merriam-Webster je v ponedeljek cepivo razglasil za besedo leta 2021, ker je skozi drugo leto pandemije covida-19 zanimanje za to besedo nenehno naraščalo. Tako s pozitivnega vidika tistih, ki jim je beseda prinesla upanje, kakor tudi z negativnega vidika tistih, ki cepljenju nasprotujejo.

Iskanje definicije za besedo cepivo je letos naraslo za 601 odstotek v primerjavi z letom 2020, v primerjavi z letom 2019 pa za kar 1.048 odstotkov.

“Beseda cepivo je imela letos veliko več povezav kot le z zdravilom. Za številne je simbolizirala možnost vrnitve v normalno življenje pred pandemijo. Bila pa je tudi v središču razprav okrog osebnih izbir, političnih opredelitev, regulacij, šolske varnosti, neenakosti v zdravstvu in številnih drugih,” so objavili na spletni strani slovarja.

Definicijo cepiv so morali razširiti

Zaradi razvoja novih cepiv mRNK je moral slovar razširiti definicijo besede cepivo, ker ta nova cepiva sprožijo imunsko reakcijo tako, da celicam naročijo proizvodnjo protiteles. Klasična cepiva pa praviloma delujejo tako, da se v telo vbrizga nevtralizirana oblika virusa za ustvarjanje protiteles.

Cepiva so spet v ospredju razprav sedaj, ko so v Afriki odkrili novo različico koronavirusa omikron, zaradi česar so se okrepili pozivi za večjo dostopnost cepiv v državah v razvoju. Obenem so se okrepili tudi pozivi k cepljenju tistim v razvitih državah, ki ga še vedno zavračajo, poroča STA.