Poljska je pripravljena svoja letala tipa mig-29 predati ZDA, je danes sporočilo poljsko zunanje ministrstvo.

Menjava z Američani

V okviru domnevnega dogovora, o katerem poročajo nekateri mediji, naj bi ta letala iz obdobja Sovjetske zveze nato šla v roke Ukrajine, medtem ko bi Poljska v zameno zanje od ZDA prejela bojna letala tipa F-16.

“Poljska (…) je pripravljena svoja letala mig-29 dostaviti v letalsko bazo Ramstein in jih dati ZDA na razpolago brezplačno in nemudoma,” so sporočili v Varšavi. Obenem pa glede na izjavo ZDA pozivajo k dobavi “rabljenih letal z ustreznimi zmožnostmi delovanja” in določitvi pogojev njihovega nakupa.

Poljska vlada tudi poziva druge zaveznice Nata – lastnice letal mig-29 -, naj ravnajo na enak način,” so dodali v izjavi, ki jo povzema poljska tiskovna agencija PAP.

Poljska vlada tudi poziva druge zaveznice Nata – lastnice letal mig-29 -, naj ravnajo na enak način.

Da si Washington prizadeva za dogovor s Poljsko o dobavi vojaških letal Ukrajini za okrepitev obrambe Kijeva pred rusko invazijo, so že v soboto poročali ameriški mediji. Ukrajina naj bi si namreč želela zlasti letal ruske izdelave, saj njeni piloti z njimi že znajo upravljati.

V nedeljo je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken med obiskom v Moldaviji potrdil ameriška prizadevanja za dogovor s Poljsko glede dobave bojnih letal Ukrajini v pomoč pri boju proti ruski invaziji.

STA