Celotni zahodni obali Združenih držav Amerike grozi cunami, nižje ležeči predeli Havajev so že pod vodo.

Fotografija je simbolična.

Včeraj, 14. januarja 2022, je v bližini kraljevine Tonga izbruhnil podvodni vulkan. Izbruh je trajal najmanj 8 minut, oblaki plinov, dima in pepela so se vili več kilometrov visoko. Izbruh je bil tako močan, da so ga slišali celo na 800 kilometrov oddaljenem Fidžiju.

Cunami se je najprej sprožil na Tongi. V prestolnici te otoške države Nuku’alofa je cunami v višino meril 1,2 metra, je sporočil avstralski meteorološki center. Lokalni prebivalci so poročali o tresenju tal in hiš, ki jih je voda zalila v nekaj minutah.

Kralja Tupouja VI. so iz kraljeve palače v prestolnici v policijskem konvoju odpeljali v vilo daleč stran od obale.

V nevarnosti je zahodna obala Amerike

Ameriški meteorološki urad je danes za celotno zahodno obalo Združenih držav Amerike, od Kalifornije do Aljaske izdal opozorilo pred cunamijev. Napovedujejo valove, visoke do 60 centimetrov, in poplavljanje obale. Prebivalstvo so zato pozvali: “Umaknite se z obal in iz pristanišč na teh območjih.”

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai leži približno 2.000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije.

Nekateri deli Havajev že pod vodo

Pristojne oblasti so po vsem Tihem oceanu, vključno s Samoo, Fidžijem in Novo Zelandijo, danes izdale opozorila o cunamiju. Ljudi so pozvale, naj se izogibajo obalnih območij zaradi možnosti močnih in nenavadnih tokov ter nepredvidljivih valov, poroča STA.

Valovi cunamija so medtem že poplavili nižje ležeče predele Havajev. Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji o škodi zaenkrat sicer ne poroča.

Manjši cunami, visok do enega metra, je zadel tudi japonsko obalo ob Tihem oceanu, in sicer od otoka Hokaido do otokov Kyushu in Okinawa. Japonska meteorološka agencija je posvarila, da bi lahko otoke na jugozahodu države dosegli valovi, visoki tudi 3 metre. Japonske oblasti zaenkrat ne poročajo o poškodovanih ali večji gmotni škodi, poroča japonska tiskovna agencija Kyodo.