Danes ob 14. uri bodo v Avstriji razglasili nove ukrepe za zajezitev koronavirusa. Pričakovati je zaprtje vseh meja, omejeno gibanje in zaprtje vseh obratov, razen trgovin s prehrano in lekarn.

Vse kaže, da bo Avstrija zaprla svoje meje. Ne le s Slovenijo, ampak vse svoje meje. To pomeni, da v državo nihče ne more vstopiti in nihče izstopiti.

S strani več delavcev migrantov smo namreč izvedeli, da so na podjetjih, kjer so zaposleni, danes prejeli informacije o zaprtju meja. Nekaterim so enako dejali tudi policisti na mejnih prehodih Šentilj in Jurij. Več bo znano na današnji novinarski konferenci kriznega štaba ob 14. uri, ki bo predvajana na avstrijski državni televiziji ORF. Ni sicer povsem jasno, če bo meja zaprta danes ali v naslednjih dneh.

Kaj zaprtje meja pomeni za delavce migrante?

Kaj točno ta ukrep pomeni za delavce migrante, še ni jasno. O zadevi že poizvedujemo pri Sindikatu delavcev migrantov Slovenije.

Eden delavec, zaposlen v bolnišnici v Celovcu, je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da bodo celotno bolnišnico evakuirali, njemu pa naj bi ob tem svetovali, naj ostane v Avstriji, saj če se vrne domov, nazaj na delo ne bo mogel. Od zdravstvenih delavcev migrantov torej pričakujejo nadaljnjo pomoč, a vprašanje, kako bo s tem, če imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Omejeno gibanje, odprte bodo le trgovine z živili

Po naših neuradnih informacijah, bodo danes v Avstriji sicer razglasili izredne ukrepe zavoljo zmanjševanja nadaljnjih okužb. Odslej bodo po posebnih delovnikih odprte le še trgovine s prehrano in lekarne, za vse državljane pa bo obveljala prepoved gibanja zunaj med 19. in 7. uro zjutraj.