Ruske oblasti so danes sporočile, da bodo vsak dan odprti humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov pred spopadi v Ukrajini, ki bodo vodili na rusko ozemlje. V Kijevu sicer vztrajajo, da evakuacijske poti ne smejo voditi v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več milijonov Ukrajincev naj bi prosilo za evakuacijo v Rusijo

“Humanitarni koridorji proti Ruski federaciji bodo zdaj odprti brez kakršnihkoli dogovorov, vsak dan od 10. ure dalje,” je po poročanju ruskih medijev dejal predstavnik obrambnega ministrstva Mihail Mizincev. Po njegovih besedah bodo evakuacijske poti v drugih smereh potekale “v dogovoru z ukrajinsko stranjo”.

V Kijevu še vedno vztrajajo, da evakuacijske poti nikakor ne smejo voditi v Rusijo.

“Mednarodni odbor Rdečega križa in Združeni narodi naj tesno sodelujejo z ukrajinskimi oblastmi, da bi prebivalce na terenu obvestili o tej ruski pobudi,” je še dejal Mizincev. Dodal je, da ruska vojska “sodeluje z ukrajinskimi predstavniki pri odprtju še treh humanitarnih koridorjev”.

Mizincev je zatrdil tudi, da je več kot 2,5 milijona Ukrajincev zaprosilo za evakuacijo v Rusijo in da je Moskva na rusko ozemlje evakuirala že “več kot 187.000 civilistov”, česar pa ni bilo mogoče preveriti, navaja AFP.

Rusija je invazijo na Ukrajino sprožila 24. februarja. Odtlej so se odvili trije krogi pogovorov med državama, na katerih so dosegli dogovore o odprtju več humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov pred spopadi. Ponekod so jih uspešno vzpostavili, drugod, denimo v mestu Mariupolj, ki je tarča silovitih napadov ruske vojske, pa ne, poroča STA.