Poudarili so, da cilj ruske vojske ni zamenjati ukrajinskega vodstva. “Nekaj napredka je bilo doseženega,” je o dosedanjih treh krogih pogovorov med Kijevom in Moskvo povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osredotočili se bodo na humanitarne koridorje

Dejala je še, da se bodo v novem krogu pogovorov osredotočili na humanitarne koridorje za evakuacijo civilistov. Obenem je Kijev obtožila, da blokira napore za evakuacijo. “Informacij o humanitarnih koridorjih namenoma ne sporočajo prebivalcem,” je zatrdila in dodala, da morajo tudi tisti, ki želijo v Rusijo, proti zahodu.

Strani sta sicer danes sklenili dogovor o enodnevni prekinitvi ognja okoli več evakuacijskih koridorjev. To je bilo v veljavi že v torek, ko so evakuacije iz nekaterih ukrajinskih mest vendarle stekle.

Zaharova je ob tem zatrdila še, da cilj ruske vojske ni “okupacija Ukrajine, uničenje njene državnosti ali odstavitev vlade. Ni usmerjena proti civilnemu prebivalstvu”.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer danes, kot je zatrdilo, objavilo “originalni ukaz za ukrajinsko ofenzivo na Donbas marca 2022, ki ga je izdal poveljnik ukrajinske narodne garde”, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ukaz je bil izdan 22. januarja, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Zahodne države so sicer pred začetkom ruske invazije v Ukrajino, do katere je prišlo 24. februarja, opozarjale, da Moskva pripravlja pretvezo za napad.

STA