Francoski predsednik Emmanuel Macron namerava v primeru ponovne izvolitve za predsednika dvigniti upokojitveno starost z 62 na 65 let, je danes sporočil tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. “Več moramo delati,” je že prejšnji teden poudaril Macron, ko je napovedal, da bo ponovno kandidiral za predsednika države.

V zameno namerava dvigniti najnižjo pokojnino

“V programu Emmanuela Macrona bo tudi predlog postopnega zvišanje upokojitvene starosti na 65 let,” je za francoski radio RTL povedal Attal. “To je reforma odgovornosti, a tudi pravičnosti,” je poudaril in dodal, da bo to ena od prednostnih reform.

Macron namerava v zameno za postopno zviševanje upokojitvene starosti povečati najnižjo pokojnino s 1000 na 1100 evrov.

Na Macronove najave o zvišanju upokojitvene starosti so se s svojimi predlogi odzvali tudi drugi kandidati na aprilskih predsedniških volitvah. Desnosredinska kandidatka Valerie Pecresse se je prav tako zavzela za upokojitveno starost 65 let, medtem ko je kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen opustila zahtevo po splošni upokojitveni starosti 60 let.

Kandidatka socialistov Anne Hidalgo, ki je Macronove načrte označila za “popoln škandal”, namerava vztrajati pri sedanji upokojitveni starosti 62 let in želi zvišati najnižjo pokojnino na 1200 evrov. Kandidat skrajne levice Jean-Luc Melenchon pa načrtuje znižanje upokojitvene starosti z 62 na 60 let.

Veliko se jih lahko upokoji že prej

Trenutna uradna upokojitvena starost v Franciji je 62 let. Kljub temu pa imajo delavci v številnih panogah posebne režime, ki jim omogočajo zgodnejšo upokojitev, v nekaterih primerih že pri 55 letih.

Prvi krog predsedniških volitev bo potekal 10. aprila, drugi krog pa 24. aprila. Zadnje ankete kažejo na veliko vodstvo aktualnega predsednika v prvem krogu, ko naj bi osvojil 30,5 odstotka glasov. Sledi Le Penova z 18,5 odstotka. Na tretjem mestu sta z 12,5-odstotno podporo izenačena Melenchon in skrajni desničar Eric Zemmour.

STA