Hrvaški premier Andrej Plenković je ob današnjem obisku v Petrinji, ki sta jo pred letom dni prizadela dva rušilna potresa, poudaril, da se dinamika obnove območja krepi. Doslej so se po njegovih besedah osredotočili na lažje poškodovane objekte, zdaj pa sledijo še bolj poškodovani. Prizadete kraje je obiskal tudi predsednik Zoran Milanović.

Najprej smo se pri obnovi lotili reševanja objektov z lažjimi poškodbami. Končana je obnova 1106 hiš, v katere se je lahko varno vrnilo več kot 6000 ljudi,” je dejal Plenković. Zdaj pa je pred njimi še obnova zgradb, ki so utrpele večjo škodo, pri čemer gre tudi za konstrukcijsko oziroma celovito obnovo, je dodal po poročanju hrvaškega spletnega portala Index.

Vse to kaže, da se dinamika obnove krepi,” je povedal hrvaški premier. S tem bodo izpolnjena tudi pričakovanja državljanov, predvsem nekaj več kot 5000 tistih, ki niso v svojih domovih.

Poleg fizične obnove pa se osredotočajo tudi na gospodarsko revitalizacijo sisaško-moslavške županije, ki je bila v potresih najhuje prizadeta, je še dejal Plenković.

Območje je danes ločeno obiskal tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki se je v Sisku in Petrinji sestal s tamkajšnjimi prebivalci. Prebivalci Siska so mu v pogovoru izrazili strah, da bodo morali še dolgo živeti v začasnih namestitvah, poroča Index.

V Petrinji pa so mu ženske, ki živijo v kontejnerjih, dejale, da želijo zgolj svoj dom. Milanović jim je odvrnil: “Srečno.”

Območje Petrinje je 28. decembra lani stresel potres z magnitudo 5,2, ki je povzročil veliko gmotno škodo. Pred natanko letom dni pa je sledil še močnejši potres z magnitudo 6,2, ki je zahteval tudi sedem smrtnih žrtev, najmlajša žrtev je bila 13-letna deklica iz Petrinje. Za posledicami poškodb, ki jih je utrpela v potresu, je marca letos umrla še ena ženska.

V potresih, ki jima je v naslednjih dneh in tednih sledilo še več sto popotresnih sunkov, je nastalo za 5,5 milijarde evrov gmotne škode.

Nezadovoljstvo z obnovo

Obnova je po poročanju hrvaških medijev v polnem teku, a niso vsi prebivalci zadovoljni. Trdijo, da se predvsem ruši, bolj malo pa sanira.

Nezadovoljstvo so danes nekateri izrazili z vzkliki “hočemo obnovo” in žvižganjem, ko je bil Plenković na poti v cerkev v Petrinji. Nekdo naj bi proti premierju vrgel tudi kepo snega.

Do začetka preteklega tedna so na območju sisaško-moslavške, karlovške in zagrebške županije, ki so bile prizadete v potresih, prejeli več kot 41.600 prijav škode. Pregledali so 39.600 objektov, od katerih jih je 4800 neuporabnih, 8600 pa začasno neuporabnih, piše na spletni strani hrvaške civilne zaščite. Prejeli so več kot 17.700 prošenj za obnovo.