Časnik Jutarnji list med drugim navaja teorijo, da naj bi bil cilj letalnika ukrajinsko mesto Jarun, a je prišlo do napake. Dnevnik.hr poroča o domnevni rdeči zvezdi in napisu v cirilici na razbitinah drona. Kot piše Jutarnji.hr, bi lahko nočni incident povzročila napaka pri vpisovanju lokacije, proti kateri naj bi poletel letalnik, katerega naloga sta nadzor in snemanje. Namesto mesta Jarun, ki se nahaja v žitomirski regiji v Ukrajini med Kijevom in Lvovom, naj bi namreč kot cilj vnesli zagrebški Jarun.

Domnevno naj bi šlo za izvidniški dron

Upokojeni hrvaški vojaški pilot Ivan Selak je medtem za hrvaško uredništvo N1 ocenil, da je šlo za dron Tupoljev-141, striž ali vitez, ruske oziroma sovjetske izdelave iz 80. let prejšnjega stoletja. Izpostavil je, da to ni bojni, ampak izvidniško-vohunski letalnik. Po besedah Selaka je strmoglavil, ker mu je zmanjkalo goriva, saj bi sicer, če bi bil rezervoar poln, ob udarcu zagotovo izbruhnil požar.

Da gre za izvidniški dron Tu-141 striž, je že pred tem ocenil tudi strokovnjak za vojno letalstvo in urednik portala The War Zone Tyler Rogoway. Dodal je, da je Ukrajina, ki je tarča ruske agresije, v zadnjih dneh začela uporabljati tovrstne brezpilotne letalnike, eden je padel v Ukrajini pred nekaj dnevi, je zapisal Rogoway.

Dnevnik.hr je medtem neuradno izvedel, da naj bi bilo na delu razbitin, ki so jih našli v kraterju na Jarunu, videti rdečo zvezdo in napis v cirilici.

Striž pristaja s pomočjo padala, ki ublaži padec letalnika na nadzorovan način, da se lahko ta znova uporabi. Nedaleč od prizorišča strmoglavljenja v Zagrebu so sicer našli dve padali, eno tik ob kraterju, drugega pa malce stran v bližini Jarunskega jezera. Po navedbah očividcev naj bi ob slednjem našli tudi nahrbtnik, piše Dnevnik.hr.

Jutarnji list je sicer ekskluzivno pridobil izjavo svetovalca ukrajinskega ministra za obrambo Markijana Lubkjivskega, ki je zatrdil, da letalnik, ki je padel na Zagreb, ni ukrajinski. Napovedal je še, da bosta to kmalu uradno potrdila tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo in generalštab ukrajinske vojske.