Ruska televizija Russia Todaj je po poročanju hrvaškega portala Index.hr objavila posnetek tujega vojaka, ki je na pomoč priskočil Ukrajincem. Šlo naj bi za hrvaškega državljana V.P. , ki je bil zajet med poskusom pobega.

Podrobnosti ne želijo razkriti

Da je Hrvat res zajet je za Index.hr potrdilo tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Gre za pripadnika brigade, ki se je nahajala v okupiranem Mariupolju, so še pojasnili.

Zapuščali smo Mariupolj in skrivaje pešačili smo 260 kilometrov. Hodili smo ponoči ob tem pa se izmikali vsakršnim stikom,” je pojasnil zajeti vojak. Načrt se je izjalovil, ko je skupina vojakov naletela na ruske topničarje in se predala.

Pridružil se jim je zaradi državljanstva

Po poročanju portala naj bi se ukrajinski vojski omenjeni vojak pridružil že leta 2020, da bi dobil ukrajinsko državljanjstvo.

“Državljanstvo sem hotel dobiti, ker sem tukaj spoznal svojo ženo in se vanjo zaljubil. Ker je imela bolno mamo, ni hotela zapustiti Ukrajine,” je še pojasnil.

Moški naj bi v vojaških vrstah sicer stal že pet let prej, vendar je bil zaposlen kot pešak v oboroženih silah, izkušnje iz bojišča pa naj do spopadov v Ukrajini ne bi imel.

Moški je še zanikal povezavo s skrajnimi desničarji kot so Azov, z njimi naj on in člani njegove brigade, skorajda ne bi imeli stikov.

Slišal sem, da gre za fašiste in naciste. Slišal sem o strašnih rečeh, ki jih počnejo civilistom. Med njimi naj bi bilo veliko kriminalcev in odvisnikov. Sicer nisem bil priča temu, sem pa videl grozljive posnetke njihobih dejanj. Gre res za strahote,” pričanje navaja index.hr.

Za orožje ne bo več prijel

Zajeti vojak naj bi si zdaj želel le preživeti in za orožje menda ne bo več poprijel. Pojasnil naj bi tudi, da z njim v redu ravnajo in so mu nudili potrebno medicinsko pomoč.

Njegova usoda, kajti še zmeraj se obravnava kot tujec, je za zdaj negotova. V Donecki republiki namreč tuje državljane obravnavajo kot plačance in jih, v kolikor bodo obsojeni, ne čaka nič dobrega. Predvidene so hude kazni, morda celo smrtna, navaja index.hr.

“Imajo me za ujetnika, a še zmeraj trdijo, da sem plačanec, da nisem službeni pripadnik oboroženih sil,” v bojazni za življenje sporoča zajeti vojak.