V zračnem napadu na mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je po navedbah lokalnih oblasti umrlo več kot deset civilistov, med njimi osem otrok. V spopadih z rusko vojsko so padli tudi najmanj štirje ukrajinski vojaki, so po poročanju nemške tiskovne agencija dpa sporočile lokalne oblasti.

V nekaterih delih mesta so bombardirali stanovanjske stavbe. Celo v središču mesta je bilo uničenih več hiš,” je v noči na torek sporočil predstavnik lokalnih oblasti Dmitro Šivicki. Ob tem je zatrdil, da se ukrajinska stran ne bo predala.

Tudi reševalci so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili, da so ruska letala napadala stanovanjske zgradbe, številne so uničene.

Reševalci so našli trupla devetih civilistov, od tega dveh otrok, eno žensko so iz ruševin potegnili živo..

Šivicki je še povedal, da so v bojih z rusko vojsko umrli tudi štirje ukrajinski vojaki. Po navedbah dpa omenjenih navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Sumi, mesto 350 kilometrov vzhodno od Kijeva blizu ruske meje, je že več dni prizorišče srditih spopadov.

Škode na ukrajinski infrastrukturi za več milijard evrov

Ukrajinski minister za infrastrukturo Aleksander Kubrakov je doslej nastalo škodo na prometnem sistemu zaradi ruskega napada na državo ocenil na približno 9,2 milijarde evrov. Kot je dejal za današnjo izdajo spletnega časnika Ukrajinska pravda, so uničeni predvsem mostovi, železniški tiri ter letališča.

Ob tem je minister Kubrakov izrazil prepričanje, da bo mogoče ob pomoči iz tujine nastalo škodo sanirati v dveh letih, povzema nemška tiskovna agencija dpa. “Ta vojna ni samo naša. Ukrajina brani interese celotnega civiliziranega sveta,” je še dejal ukrajinski minister za infrastrukturo.

Morda nov poskus evakuacije

Diplomatska prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini se, medtem ko ta traja že skoraj dva tedna, nadaljujejo. V Londonu se bodo v iskanju rešitve danes mudili voditelji višegrajske četverice, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa bo na obisku v Estoniji. Rusija Kijevu medtem predlaga nov poskus vzpostavitve humanitarnih koridorjev.

Premierji Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke se bodo z britanskim gostiteljem, premierjem Borisom Johnsonom pogovarjali o vojni v Ukrajini, je dan pred pogovori napovedal madžarski premier Viktor Orban.

Vodja ameriške diplomacije Blinken bo svojo turnejo po Evropi, ki ga vodi tudi skozi baltske države, danes nadaljeval v Estoniji, kjer bo prav tako glavna tema ukrajinska kriza. Že ob obisku Litve in Latvije v ponedeljek so bila v ospredju prizadevanja za podporo Ukrajini in okrepitev Natovega vzhodnega krila. Blinken naj bi po Estoniji odpotoval še v Pariz, kjer se bo danes srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Rusija je medtem po ponedeljkovem tretjem krogu pogajanj z Ukrajino sporočila, da je pripravljena v Kijevu in okolici, Harkovu, Mariupolu, Sumiju in Černigovu danes od 8. ure po srednjeevropskem času znova razglasiti prekinitev ognja oziroma “režim tišine”, namenjen evakuaciji civilistov po humanitarnih koridorjih.

Odgovor Kijeva v Moskvi pričakujejo v kratkem. A kot izhaja iz sporočila, naj bi humanitarni koridorji, kot jih ponujajo, znova večinoma vodili v Belorusijo in Rusijo – možnost, ki jo je ukrajinska stran v ponedeljek že zavrnila.

STA