Izbruh vulkana in posledični cunami, ki sta v soboto prizadela Tongo, sta povzročila veliko škodo v prestolnici te državice v Tihem oceanu. Celoten obseg škode še ni znan, saj so povezave z otočjem prekinjene. Izbruh je bil tako silovit kot potres magnitude 5,8. Slišali so ga tisoče kilometrov daleč, cunami je poplavil tudi obale Japonske in ZDA.

Prebivalci prestolnice Nuku’alofa poročajo, da je območje prizadel več kot meter visok cunami, ki je poplavil hiše in povzročil tudi strukturne poškodbe, francoska tiskovna agencija AFP.

“Bilo je orjaško, zemlja se je stresla, naša hiša se je tresla. Prihajalo je v valovih, mlajši brat je mislil, da so v bližini eksplodirale bombe,” je za spletni portal Stuff dejala ena od prič. Kot je dodala, je njihov dom kmalu zatem zalila voda, pri sosednji hiši pa se je porušil zid.

Kot je danes povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, za zdaj sicer ni poročil o poškodovanih ali smrtnih žrtvah.


“Cunami je občutno prizadel obalo in severni del Nuku’alofa, na obalo je naplavil ladje in velike skale. Mesto je prekrito z debelo plastjo vulkanskega pepela, sicer pa so razmere mirne in stabilne,” je Ardernova povedala po pogovoru z novozelandskim veleposlaništvom na Tongi. Ker je pepel kontaminiral zaloge vode, potrebujejo pomoč v obliki pitne vode, je dodala.

Takoj ko bodo razmere dopuščale, bo Nova Zelandija na območje poslala vojaško izvidniško letalo, so sporočili s tamkajšnjega obrambnega ministrstva. Na Tongi so sprejeli tudi ponudbo Avstralije, da na območje pošlje izvidniško letalo, dodaja AFP, ki se sklicuje na avstralsko zunanje ministrstvo.

Avstralija in ZDA so otoški državi ponudile tudi nujno humanitarno pomoč.