Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta danes podprla članstvo Finske v zvezi Nato. V skupni izjavi sta se zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Končna odločitev bi lahko padla že v nedeljo

Finska mora brez obotavljanja zaprositi za članstvo v Natu,” sta sporočila. Gre za pomembno spremembo politike na Finskem, ki jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino. Finska, ki si z Rusijo deli 1300 kilometrov kopenske meje, je sicer doslej vztrajala, da ne bo del Nata.

Finski mediji poročajo, da bi končno odločitev lahko dosegli že v nedeljo. Po poročanju finskega časnika Iltalehti naj bi se v takrat sestal poseben odbor, ki ga sestavljajo predsednik, predsednica vlade in še štirje ministri, da bi sprejeli končno odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi na Švedskem do nedelje pričakujejo odločitev vladajoče socialdemokratske stranke. Če se bodo socialdemokrati zavzeli za vstop Švedske v Nato, bi to zagotovilo jasno parlamentarno večino pri podpori prošnji za članstvo.

Po desetletjih vojaške nevtralnosti in konstantno nizke podpore članstvu v Natu med prebivalstvom je ruska invazija na Ukrajino v obeh državah povzročila znaten javnomnenjski preobrat, še navaja AFP.

Anketa finske javne radiotelevizijske družbe Yle je pokazala, da vstop v Nato podpira 76 odstotkov Fincev. Podpora vstopu v zavezništvo se je povišala tudi na Švedskem, čeprav na nekoliko nižji ravni – vstop v Nato podpira približno polovica Švedov. Podporo članstvu Finske in Švedske je že izrazilo več držav, pa tudi sama zveza Nato, močno nasprotovanje tovrstni širitvi Nata pa je izrazila Rusija, ki naj bi v odgovor okrepila svojo obrambo v regiji.

STA