Finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen je danes dejala, da je “zelo verjetno“, da bo Finska zaprosila za članstvo v Natu. Rusija je medtem danes še enkrat posvarila pred “posledicami“, če bi se Finska in Švedska pridružili vojaškemu zavezništvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci Finske so se že odločili

V tem trenutku lahko rečem, da je to zelo verjetno, vendar odločitev še ni sprejeta,” je danes dodala finska ministrica Tuppurainenova. “Zdi se, da so se prebivalci Finske že odločili in da velika večina podpira članstvo v Natu,” je povedala za britanski Sky News.

Vsako prošnjo za članstvo v zavezništvu mora sprejeti vseh 30 držav članic Nata, kar sicer navadno lahko traja od štiri mesece do enega leta.

Ruska invazija na Ukrajino je na Finskem in Švedskem povzročila preobrat v javnem in političnem mnenju glede dolgoletne politike vojaške nevtralnosti. Finska premierka Sanna Marin je v sredo dejala, da se bodo “v nekaj tednih” odločili, če bo Finska zaprosila za članstvo v Natu, o pridružitvi pa razpravlja tudi Švedska.

Rusija: Vstop v zvezo Nato ne bo Evropi prinesel nič dobrega

Rusko zunanje ministrstvo medtem svari pred posledicami, če bi se Finska in Švedska odločili za vstop v Nato. “Zavedati bi se morali posledic takšnega koraka za naše bilateralne odnose in za celotno strukturo evropske varnosti,” je danes dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Putin je sicer že nekaj dni nazaj, ko so se začele širiti govorice o vstopu Finske v Nato, državo opozoril, naj tega ne počne. V Rusiji so opozorili, da vstop v zvezo Nato ne bo prinesel Evropi nič dobrega. Samo nekaj ur za tem, je bil objavljen posnetek, ki prikazuje ruske vojaške tovornjake, ki po avtocesti proti Helsinkom prevažajo raketni sistem Bastion. Posnetki niso potrjeni, veliko ljudi je mnenja, da gre za rusko propagando in grožnjo.

Finska ima sicer dolgo zgodovino z Rusijo, s katero si deli 1300 kilometrov dolgo mejo. Leta 1917 je Finska po 150 letih ruske vladavine razglasila neodvisnost. Med drugo svetovno vojno se je uprla invaziji Sovjetske zveze, ki je imela veliko številčno premoč, nato pa je z mirovnim sporazumom Rusiji odstopila več obmejnih območij. Med hladno vojno je ostala nevtralna, v zameno za zagotovila Moskve o nenapadanju.

Finska vlada upa, da bo v prihodnjih tednih dosegla parlamentarno soglasje o vprašanju vstopa v Nato, pri čemer se bodo poslanci posvetovali tudi s strokovnjaki za varnost. Številni analitiki predvidevajo, da bi Finska lahko predložila prošnjo za vstop v Nato še pred junijskim vrhom zveze, poroča STA.