Poleg tega dogovor po navedbah francoskega predsedstva vključuje naslavljanje problema izogibanja sankcijam z uporabo kriptovalut, dopolnjuje seznam tehnologij in blaga, za katera velja prepoved izvoza, ter sankcije, ki se nanašajo na pomorski sektor. Članice so se na sestanku na veleposlaniški ravni dogovorile tudi za tesnejše usklajevanje pri izvajanju že sprejetih sankcij. Dosedanji trije svežnji ukrepov so najostrejše sankcije v zgodovini EU.

Evropska komisija sicer pripravlja tudi nove sankcije, ki bi lahko, kot je minuli petek napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, vključevale izključitev še več ruskih bank iz sistema Swift. EU je za zdaj iz tega sistema izključila sedem ruskih bank, tudi drugo največjo VTB.

Ni pa iz Swifta izključila ključnih ruskih bank Sberbank in Gazprombank, preko katerih poteka plačevanje ruskega plina in nafte, ker članice unije skrbi, da bi lahko to privedlo do zvišanja že tako visokih cen energije. Bank sicer ni mogoče izključiti le za nekatere vrste transakcij, temveč le v celoti.

Sankcije, o katerih so se danes dogovorili veleposlaniki članic pri EU, bodo članice uradno sprejele po pisnem postopku, predvidoma danes popoldne. Veljati začnejo po objavi v uradnem listu EU, ko so znane tudi podrobnosti uvedenih sankcij.

STA