Iz Rusije poročajo o novi različici koronavirusa, ki naj bi bila najbolj nalezljiva doslej.

Direktor NIJZ, Milan Krek je včeraj napovedal, da nas čakajo težki časi in najhujše v zvezi s koronavirusom še ni minilo. Število okuženih se povišuje skoraj povsod po Evropi.

AY.4.2 je nova različica

Ruski raziskovalec Kamil Hafizov je dejal, da obstaja možnost, da se bo različica AY.4.2 verjetno razširila tudi širše. To pa bi lahko posledično privedlo še do povečanja novih primerov covida-19, ki so trenutno v Rusiji že na rekordni ravni, poroča časnik Večer.

Nova različica bi lahko zamenjala trenutno najbolj razširjeno delto, a po besedah Hafizova, bo verjetno ta proces tekel počasneje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v tem tednu odobril predlog vlade za enotedensko zaprtje delovnih mest z začetkom novembra. Število smrti, ki jih beležijo v Rusiji je namreč precej visoko, včeraj so jih zabeležil več kot 1000. Potrjenih je bilo kar 34.073 novih okužb.

Bolj kužna različica tudi v Veliki Britaniji

Za zdaj razpolagajo z zelo malo informacijami, a o različici z večjo kužnostjo naj bi že poročali iz Velike Britanije, kjer naj bi bilo tudi več hospitalizacij. »Vendar gre še za povsem začetno fazo in bo trajalo še nekaj časa, da ugotovimo značilnosti morebitne nove različice. Prav pa je, da ljudje vedo, da slika ni tako lepa, kot si morda mislijo,« je dodal Krek.

Prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer povedal, da se je vrh tokratnega vala iz zahodne že preselil v vzhodno Evropo, tako da so najslabše razmere zdaj v baltskih državah, Romuniji, Bolgariji, tudi na Hrvaškem in seveda v Sloveniji.

Sicer pa se v zadnjih desetih dneh praktično v vseh evropskih državah število okužb povečuje, ena redkih izjema je Italija. To je po Krekovem mnenju pričakovano, saj je vreme hladnejše, ljudje pa več časa preživijo v zaprtih prostorih. Številke se bodo zato še povečevale, vendar hitreje tam, kjer je precepljenost proti covidu-19 slabša.