Recepti desetih slastnih koktajlov, ki bodo vaše telo hidrirali in ga prijetno ohladili, vsebujejo skrbno izbrane koktejle, ki ponudijo osvežitev in zadovoljstvo v vročih pomladno-poletnih dneh. Ne glede na to, ali uživate na plaži, na pikniku v parku ali pa se sproščate na domačem vrtu, ti osvežilni napitki bodo poskrbeli za popolno poletno vzdušje. Prepustite se okusom poletja in si privoščite trenutek osvežitve s temi desetimi neustavljivimi koktajli.

1. Ledena Piña Colada

Mešanica Malibuja, kokosovega mleka in ananasa vas bo popeljala naravnost v tropski raj, ne da bi sploh morali zapustiti svoj vrt. Zamrznite sadje, ga zmiksajte in že imate okusen poletni koktajl.

[[image_1_article_66873]]

Potrebujete (1 porcija):

  • 250 ml ananasovega soka
  • 100 ml belega ruma
  • 100 ml kokosovega mleka
  • koščki ananasa za dekoracijo

Zlijte ananasov sok v model za led in zamrznite. Nato ga v mešalniku zmiksajte z belim rumom. Dodajte kokosovo mleko in zamrznjene kocke ananasa ter vse skupaj dobro premešajte. Nato prelijte v visoke kozarce in okrasite s koščki ananasa, da postrežete.

2. Borovničev Fizz

Preden pripravite ta okusen napitek, zamrznite nekaj koščkov limone, borovnice in mete, da naredite sadne ledene kocke. V modele vstavite sadje in prelijte z ingverjevim pivom ali vodko, da napitek ne bo preveč voden, ter zamrznite.

[[image_2_article_66873]]

Potrebujete (1 porcija):

  • 30 ml vodke
  • 240 ml ingverjevega piva
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 2 čajni  žlički svežega ingverja
  • 2 skodelici borovnic
  • 1 rezina limona
  • meta za dekoracijo

Vzemite borovnice in dodajte 2 čajni žlički sladkorja, 2 čajni žlički ingverja ter sok ene rezine limone. Dobro premešajte. Dajte mešanico borovnic v shaker. Dodajte nasekljano meto. Dobro zmečkajte. Dodajte 2 merici vodke in še nekoliko zmečkajte. Dodajte led in pretresite! Zlijte mešanico skozi cedilo v kozarec in dodajte pivo ter sadne ledene kocke. Manjka še slamica.

3. Poletna rožna jagoda

Jagode in cvetovi so nekatere izmed naših najljubših stvari poleti, te pa zagotovo lahko spremenimo v koktajl!

[[image_3_article_66873]]

Potrebujete (1 porcija):

  • 1/2 limone
  • 60 ml džina
  • 2-3 kapljice pomarančne grenčice
  • 15 mililitrov rožne vode
  • 4-5 zmečkanih jagod

Narežite 4-5 srednje do majhnih jagod in jih položite v shaker. Z muddlerjem previdno zmečkajte jagode, dokler ne dobite pireja. Stisnite polovico limone, dodajte rožno vodo, džin, pomarančno grenčico in led v shaker. Močno tresite za minuto ali dve in previdno precedite koktajl skozi cedilo v kozarec. Dodajte led in okrasite s svežo jagodo ter postrezite takoj.

4. Ledena limonada s kumaro

Ta poletni koktajl je lahko zelen kot Hulk, vendar so njegove sestavine tako naravne in osvežilne, kot je le mogoče. Kumara, meta in koriander so zdravi dodatki, za katere nikoli niste vedeli, da potrebujejo eno merico vodke. 

[[image_4_article_66873]]

Potrebujete (1 porcija):

  • 60 ml vodke
  • rezina limone
  • 45 ml Simple sirup (1/2 skodelice sladkorja + 1/2 skodelice vode)
  • 0.5 žlice sesekljane sveže mete
  • 0.5 žlice sesekljanega svežega koriandra
  • žlička limonine lupinice
  • 60g nasekljane kumare
  • limona in vejica mete za dekoracijo

Simple sirup pripravimo tako, da združimo sladkor in vodo v majhni posodi. Segrejemo do vrenja in mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Pustite, da se zmes ohladi na sobno temperaturo ali jo shranite pokrito v hladilnik. Za koktajl združite vse sestavine v mešalniku in zmiksajte, dokler ne dobite gladke mešanice. Nalijte v kozarce in okrasite s kolescem limone ter vejico mete.

5. Zamrznjen Sangria Slush

Ko sonce neusmiljeno pripeka in se zdi, da je vročina brez prestanka, potrebujete nekaj izjemno hladnega, da omilite vročino. To je prav takrat, ko potrebujete to sadno, zamrznjeno, rdečo vinsko sangrijo.

[[image_5_article_66873]]

Potrebujete (1 porcija):

  • 240 g zamrznjenih jagod
  • 240 g zamrznjenih malin
  • 480 ml rdečega vina
  • 60 ml pomarančnega soka
  • 60 ml konjaka
  • sok 1 limete
  • ledene kocke

Postavite vse sestavine v mešalnik, RAZEN ledu, in miksajte, dokler ne dobite goste, sladke mešanice. Če želite, da je bolj "ledena", dodajte led. Če ne želite razredčiti svoje pijače z ledom, lahko vnaprej pripravite ledene kocke iz rdečega vina. Preprosto vlijte rdeče vino v model za led in zamrznite.

6. Vanili figov Mojito

Pripravite se, da boste poletje popestrili s to recepturo za figov mojito, ki vam daje sadni preobrat. Z njegovo bujno kombinacijo zmečkanih fig, osvežujoče limete in mete, vsak požirek ponuja eksplozijo sladke in kiselkaste dobrote, ki bo razveselila vaše brbončice.

Potrebujete (1 porcija):

  • narezana sveža figa
  • nekaj svežih listov mete
  • 60 ml vanilijevega ruma
  • 30 ml Simple sirupa (med kuhanjem dodate strok vanijile ali paste)
  • sok rezine limete
  • 60-120 mililitrov gazirane mineralne vode po okusu

Dajte sveže fige in meto v shaker. Uporabite muddler, da nežno zdrobite fige in meto. Nato dolijte vanilijev rum, Simple sirup in limetin sok. Previdno premešajte. Napolnite kozarec s kockami ledu in dodajte več narezanih fig za okras. Mojito precedite v kozarec in ga nato prelijte z mineralno vodo. Okrasite z svežo meto in uživajte.

7. Jagodni Daiquiri

Malo citrusnega soka resnično izboljša okus jagod in dodatek limonine mineralne vode doda ščepec mehurčkov. Podvojite ali potrojite to recepturo za zabavo in nikoli več ne boste kupili mešanic za daiquirije.

[[image_6_article_66873]]

Potrebujete (1 porcija):

  • 30 g zamrznjenih jagod
  • 30 g belega sladkorja
  • 60 ml limoninega soka
  • 15 ml limetinega soka
  • 90 ml belega ruma
  • 60 ml limonine ali limonine mineralne vode
  • ledene kocke

Zamrznjene jagode dajte v mešalnik in dodajte sladkor, limonin sok in limetin sok. Povrh vlijte rum in mineralno vodo, nato dodajte led. Mešajte, dokler ne postane gladko. Zlijte v kozarec in uživajte!

8. Mimosa s citrusi

Čas za Mimose! Klasičen punch je preprosta kombinacija ohlajenega šampanjca skupaj s svežimi sadnimi sokovi in včasih tudi aromatiziranimi likerji. Ta punch pa daje citrusni preobrat navadni Mimosi.

clear drinking glass with red liquid and sliced lemon

Potrebujete (1 porcija):

  • 1 steklenica (750 ml) šampanjca ali penine - ohlajena
  • 120 ml soka grenivke
  • 120 ml pomarančnega soka
  • 120 ml Simple sirupa
  • 30 ml Grenadina

Punch se po navadi servira v večji posodi iz katere si z zajemalko vsak sam natoči kozarec. Nalijte ohlajen šampanjec v skledo za punch. Počasi vlijte sok grenivke, pomarančni sok, preprost sirup in grenadin.
Okrasite z rezinami citrusov ali svežimi cvetovi. Na zdravje!

9. Melonina Margarita

Pripravite se, da se ohladite v čistem poletnem užitku s tem zamrznjenim napitkom. Margarita polna sočne melone, kiselkaste limete in ščepca tekile, je hladen koktajl in osvežujoča fiesta za vaše brbončice.

Potrebujete (1 porcija):

  • 1 skodelica zamrznjenih koščkov melone (koščke zamrznite vsaj za 1-2 uri)
  • 60 ml nesladkanega kokosovega mleka
  • 30 ml tekile
  • 30 ml limetinega soka
  • 1 žlica Cointreauja (ali Triple Sec z okusom pomaranče)
  • 7,5-15 ml agavinega ali medenega sirupa
  • sol za robove kozarca

V mešalniku združite zamrznjeno melono, kokosovo mleko, tekilo, limonin sok, Cointreau in agavin sirup ter mešajte, dokler ne postane gladko. Po potrebi dodajte led za slushy konsistenco. Za piko na i lahko pijačo servirate v polovičkah melon namesto v kozarcih.

10. Rabarbarina pita

Uporaba sezonskih sestavin v koktajlih je vedno zmagovalna poteza, in ni boljšega primera kot je rabarbara. Svež pire rabarbare zmešan z vodko in malo mehurčkov. Osvežujoč in ni pretirano sladek, je pa popolna zabava z rabarbaro.

[[image_7_article_66873]]

Potrebujete (1 porcija):

  • ribližno 5 stebel rabarbare narezane na majhne koščke
  • 15 ml vode
  • 15 g sladkorja
  • 60 ml vodke
  • gazirana mineralna voda

Postavite rabarbaro, vodo in sladkor v srednje veliko kozico na srednje močan ogenj. Občasno mešajte in kuhajte 5-10 minut, dokler se rabarbara ne razgradi v pire. Okusite pire in po želji dodajte več sladkorja. Postavite cedilo na skledo in vanj vlijte mešanico rabarbare. To z žlico potisnite skozi cedilo, da izpusti sok, tega pustite, da se ohladi. V mešalniku z ledom zmešajte rabarbarin pire in vodko. Robove kozarca obložite z mešanico sladkorja in cimeta. Pretresite in precedite pijačo čez svež led v kozarcu ter ga nepolnite z mineralno vodo.