Na univerzi v Houstonu so raziskovalci zasnovali okna z luminiscentno tekočino in posebnimi solarnimi celicami, ki v celoti izkoristijo svetlobo tako od zunaj kot iz notranjosti ter jo pretvorijo v energijo.

Inženirji Rice University v Houstonu so zasnovali edinstvena okna, ki v načinu pridobivanja energije s pomočjo sončne svetlobe predstavljajo novo generacijo tehnoloških inovacij. Ideja se je porodila Rafaelu Verduzcu in Yilinu Liju, ki sta skupaj z ekipo oblikovala okna oziroma posebne steklene panele, ki imajo med dvema akrilnima ploščama poseben polimer oziroma posebno »skrivno tekočino«. Ta absorbira svetlobo točno določene valovne dolžine in jo preusmeri k vgrajenim solarnim celicam, ki jo pretvorijo v električno energijo.

Solarne celice, ki se ne ozirajo na položaj sonca

Tovrstna tehnologija je odlična rešitev za maksimalne izkoristke svetlobe predvsem za stavbe, kjer se lahko veliko svetlobe pridobi tudi iz notranjosti, kot so recimo trgovski centri ali večja podjetja in podobno.

Energijo svetlobe bo tako mogoče izkoristiti vsepovsod in ne le na lokacijah, ki so ocenjene kot ugodne.

»Skrivna tekočina« oziroma posebni polimer, imenovan tudi PNV (polinaftalen-alt-vinilen) lahko absorbira široko paleto barv in različnih valovnih dolžin svetlobe, ki pride iz različnih kotov, s čimer se izognemo ustaljenemu načinu izkoriščanja sončne svetlobe preko solarnih panelov, ki morajo biti kar najbolj optimalno nameščeni ter obrnjeni tako, da najbolj učinkovito ujamejo sončne žarke. Energijo svetlobe bo tako mogoče izkoristiti vsepovsod in ne le na lokacijah, ki so ocenjene kot ugodne.

Energijo bodo proizvajala celo umetniška dela

Polimerna tekočina, ki so jo zasnovali ameriški raziskovalci, zaenkrat uspe izkoristiti manj kot 20 % svetlobe, a je preučevanje šele v začetni fazi, zato je ekipa optimistična, boljše rezultate in možnost uporabe panelov v praksi pa pričakujejo že kmalu.

Obeta se celo možnost izkoristka infrardeče in ultravijolične svetlobe, kar presega vsa pričakovanja, raziskovalci pa dodajajo, da v prihodnosti vidijo tudi potencial uporabe tekočine na oglasnih panojih, v umetniških delih in podobno. Več o inovaciji lahko najdete v izvirnem znanstvenem članku na naslednji povezavi

Obeta se celo možnost izkoristka infrardeče in ultravijolične svetlobe, kar presega vsa pričakovanja, raziskovalci pa dodajajo, da v prihodnosti vidijo tudi potencial uporabe tekočine na oglasnih panojih, v umetniških delih in podobno. Prihodnost bo … zares svetla?

Vir: Yilin Li, Yujian Sun, Yongcao Zhang, Yuxin Li, Rafael Verduzco. High‐performance hybrid luminescent‐scattering solar concentrators based on a luminescent conjugated polymer. Polymer International, 2021; DOI: 10.1002/pi.6189