Vemo, da na Dunaju ljubijo zeleno, mesto pa se v zadnjih letih temeljito usmerja v pravo zeleno revolucijo. Na ulicah skoraj vsak dan posadijo kako novo drevo, parkirna mesta spreminjajo v zelene oaze in meščane pozivajo k zamenjavi avtomobilov s kolesi, ozelenjujejo betonske površine in ustvarjajo majhne mestne parke, na strehe in vrtove postavljajo prave vrtove in še in še – po trenutnih ocenah je kar 53 % Dunaja zelenih!

Tokrat na Dunaju želijo k ozelenjevanju povabiti prav vsakega meščana, zato jim za odločitev ozelenitve fasade domače hiše, bloka ali poslovne stavbe ponujajo občinsko subvencijo in vso potrebno pomoč v višini od 3200 do 20 000 evrov.

Od zelenih fasad do zelenih oaz

Meščani lahko subvencije prejmejo tudi za druge projekte ozelenitve, kot so zelene strehe, domači vrtovi in ozelenjevanje notranjih dvorišč starih mestnih zgradb. Zelenje v mestih ima namreč izredno pomembno vlogo, saj pomaga hladiti okolico (pozimi pa zadrževati toploto), kar svoj vrednost pokaže prav v teh vročih poletnih dneh, obenem pa zelenje poskrbi za prečiščevanje zraka in zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida, kar je za prihodnost našega planeta nujno.

Ob zelenih fasadah turiste na Dunaju navduši tudi ogromno majhnih zelenih oaz, ki popestrijo sivino mesta – trenutno jih je v avstrijski prestolnici kar 225, z drevesi in travniškim cvetjem pa skrbijo za to, da se v mesto vračajo raznovrstne živali – vse od obilice žuželk, do čebel in ptic, katerih petja pred desetletjem že skoraj ni bilo več slišati.

Ob zelenih fasadah turiste na Dunaju navduši tudi ogromno majhnih zelenih oaz, ki popestrijo sivino mesta – trenutno jih je v avstrijski prestolnici kar 225, z drevesi in travniškim cvetjem pa skrbijo za to, da se v mesto vračajo raznovrstne živali – vse od obilice žuželk, do čebel in ptic, katerih petja pred desetletjem že skoraj ni bilo več slišati. Ob tem zelene oaze s svojimi površinami predstavljajo izvrsten prostor za otroško igro, poletno poležavanje v senci ali celo piknike.

Naj dodamo, da so v zadnjih letih na Dunaju posadili kar 4500 dreves, zelena revolucija, v kateri se je uredilo kar 60 kilometrov plaž ob Donavi, pa še ni končana. Do leta 2025 bi se naj uredilo še dodatnih 400 000 kvadratnih kilometrov zelenih površin, od tega bo 30 000 kilometrov predstavljal velik mestni park. Zelenje dopolnjujejo še vodni razpršilniki, ki v zrak oddajajo vodno meglico, skrbijo za hidracijo rastlin in v vročih dneh osvežitev meščanov.

Vir: Ekovjesnik