Že kmalu začetek gradnje največje sončne elektrarne pri nas

Uredništvo , 10.06.21 ob 02:13

Tokrat ne pišemo o zelenih novicah iz sosednjih držav, saj se bo nekaj prelomnega za prihodnost zgodilo tudi pri nas, v Sloveniji – HSE namreč že julija začenja z gradnjo največje sončne elektrarne v državi!

Že kmalu začetek gradnje največje sončne elektrarne pri nas

Poletje bo v našo državo prineslo tudi začetek gradnje največje sončne elektrarne pri nas. Holding Slovenske elektrarne je namreč nedavno pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo na zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku.

Tako se bo tam že kmalu, predvidoma 3. julija, začela gradnja kar 3,036 MV močne sončne elektrarne, ki bo tako prva slovenska sončna elektrarna z več kot 1 MV moči ter veljavnim gradbenim dovoljenjem. Proizvedla bo približno 3 362 000 kWh električne energije, kar zadošča za letno porabo energije približno 800 slovenskih gospodinjstev. Sončno elektrarno z močjo 3,036 MWp bo sestavljalo 6902 modulov z močjo 440 Wp.

3. julija temeljni kamen elektrarne (in prihodnosti slovenske zelene energije)

Sončna elektrarna Prapretno bo imela tako za lokalno skupnost kot za prihodnost slovenskega prehoda na obnovljive vire energije izreden pomen. Kot je ob pridobitvi dovoljenja povedal vodja projekta SE Prapretno, mag. Nenad Trkulja:

»V preteklosti je bilo to okolje zelo okoljsko obremenjeno s proizvodnjo električne energije v termoelektrarni Trbovlje in proizvodnjo oz. izkopavanjem premoga v bližnjih rudnikih. HSE bo na tej lokaciji znova oživil proizvodnjo električne energije, le da na okolju prijazen način, brez emisij toplogrednih plinov.«

»V preteklosti je bilo to okolje zelo okoljsko obremenjeno s proizvodnjo električne energije v termoelektrarni Trbovlje in proizvodnjo oz. izkopavanjem premoga v bližnjih rudnikih. HSE bo na tej lokaciji znova oživil proizvodnjo električne energije, le da na okolju prijazen način, brez emisij toplogrednih plinov.« Gradnja sončne elektrarne bo le prvi korak, saj glede na lokacijo ter prostorsko razpoložljivost Holding Slovenske elektrarne za prihodnost že načrtuje širitev.